Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi
Etusivu / Ajankohtaista / Vierailu Ylioppilastutkintolautakunnassa 17.12.

Vierailu Ylioppilastutkintolautakunnassa 17.12.

MAOLin edustajat vierailivat Ylioppilastutkintolautakunnassa 17.12. keskustelemassa matemaattisten aineiden ylioppilaskokeesta ja kokeessa käytettävistä ohjelmistoista. Esittelimme jäsenistölle teetetyn kyselyn tuloksia ja toimme esiin erityisesti matemaattisiin aineisiin kohdistuvan ohjelmistopaineen. Kerroimme, että lukiokoulutus on lähivuosina muuttunut paljon ja kaikissa uudistuksissa on vaikea pysyä mukana. Myös uudet ohjelmistot Abitissa tuovat oman haasteensa eikä opettajilla ole resursseja tutustua kaikkien ohjelmistojen erilaisiin ominaisuuksiin.

Kysyimme lautakunnan edustajilta myös miten eri ohjelmistot otetaan huomioon ylioppilaskoetta suunnitellessa. Ylioppilastutkintolautakunta ei tee linjausta siitä millaisia ohjelmistoja Suomen lukiossa tulee käyttää, joten siksi jatkossakin Abitissa tulee olemaan useita erilaisia ohjelmistoja käytössä. YTL myös mielellään kuulee opettajien palautetta, jos Abitista puuttuu jokin ohjelmisto, joka olisi tärkeä opetuksen kannalta. Kerroimme, että Abitissa tarjolla olevat ohjelmistot pitkälti määrittävät sen mitä opetuksessa käytetään. Keskustelimme myös ohjelmistohaasteista koetilaisuuksissa. Viime syksyn kemian kokeen GeoGebrassa ilmenneistä ongelmista voi lukea YLT:n blogista. Kannustamme yhdessä YTL:n kanssa valvojia koetilaisuuksissa olemaan tekniseen tukeen yhteydessä hyvin matalalla kynnyksellä, jos vastaavanlaisia tilanteita tulee vastaan. YTL:ssa tarkistetaan ennen koetta, että aineistot aukeavat eri ohjelmistoilla, mutta heillä ei ole mahdollisuutta testata kaikkia mahdollisia virhetilanteita. Tärkeintä on, että kokelas tuo vastauksessaan esiin sisällöllisen osaamisensa.

Pitkän matematiikan ylioppilaskokeen vaikeustaso nousee vuosittain keskusteluissa esiin. Pitkän matematiikan ja pitkän englannin kokeet ovat YLT:n näkökulmasta haastavia laatia, sillä osaavimmat kokelaat ovat erittäin taitavia ja tasoerot on kuitenkin saatava skaalautumaan. Ylioppilaskokeessa on tärkeää, että osataan soveltaa asioita uudessa tilanteessa. Pitkään matematiikkaan pyritään laatimaan sellaisia tehtäviä, että niissä tulisi esiin kokelaiden osaaminen niin, että laskinohjelmistot eivät tekisi kaikkea työtä. YTL halusi vielä korostaa, että hyvän vastauksen piirteet eivät ole yleistä jaoksen linjausta eikä niistä pitäisi tehdä yleistyksiä. Jokainen koe on omansa ja arviointi elää aina koekohtaisesti.

Keskustelimme myös oppivelvollisuuden pidentämisestä. Uudistuksen toteutuessa se tulee ottaa huomioon myös ylioppilastutkinnon suorituksessa. Tämän osalta kysymykset ovat vielä avoimia.