Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi
Etusivu / Ajankohtaista / Tapaaminen YTL:n kanssa

Tapaaminen YTL:n kanssa

MAOL tapasi 31.5. YTL:n edustajia Helsingissä. Keskustelujen aiheina oli mm. matematiikan kokeiden uudistaminen, LOPS-uudistuksen vaikutus kokeisiin, Abitti2025-uudistus, opettajille järjestettävät keskustelutilaisuudet, hyvän vastauksen piirteet ja Ylioppilastutkinnon kehittämisen seurantaryhmän jatko.

Matematiikan kokeiden rakenteen määräyksiä on muutettu ja muutokset astuvat voimaan syksyn 2024 tutkinnossa (YTL:n tiedote 25.5.2022). Suurin muutos on, että A-osan painoarvoa tullaan kasvattamaan ja siinä tulee olemaan valinnaisuutta. Lisäksi lyhyessä matematiikassa tulee olemaan vain yksi B-osa, jossa tehtävien maksimipistemäärät ovat joko 12 tai 18 pistettä. Lyhyessä matematiikassa kokelas vastaa syksystä 2024 alkaen yhdeksään tehtävään.

Opetussuunnitelman perusteiden uudistuminen vaikuttaa ylioppilaskokeisiin mm. siten, että laaja-alainen osaaminen tulee mukaan kokeisiin. Siirtymäajat opetussuunnitelmasta toiseen tullaan huomioimaan kokeissa.

Abitti2025-uudistuksessa Abitti muuttuu selainkäyttöiseksi. Tästä johtuen myös sovellusten tulee olla selainkäyttöisiä. Alustavan aikataulun mukaan uudistunut Abitti olisi koulujen käytössä vuonna 2025 ja myöhemmin sitten varsinaisessa ylioppilaskoekäytössä.

Kiitimme YTL:aa yhteistyössä järjestetyistä matematiikan kokeita käsittelevistä etäkeskustelutilaisuuksista, ja välitimme YTL:lle jäsenistön toiveen samanlaisten tilaisuuksien järjestämisestä myös fysiikan ja kemian kokeita koskien. Toive otettiin YTL:ssä hyvin vastaan ja onkin todennäköistä, että ensi tammikuussa järjestämme keskustelutilaisuuden paitsi matematiikan kokeisiin myös fysiikan ja kemian kokeisiin liittyen.