MAOL toivottaa hyvää vuodenvaihdetta! Ensi vuonna juhlimme liiton 90-vuotista taivalta, mutta sitä ennen käännetään vielä katse kuluneeseen vuoteen.
Tammikuusta joulukuuhun pidimme etäjäseniltoja, yhteensä 11 kappaletta. Aiheet vaihtelivat tekoälystä kokeelliseen kemiaan ja origamimatematiikkaan. Suositut jäsenillat, lyhyet arki-iltojen koulutukset jatkuvat myös ensi vuonna: ensimmäisenä vuorossa on toiminnallinen matematiikka 22.1.2025.
MAOLin Matikkatreenit-tukiopetusmateriaalin ensimmäiset osat julkaistiin syksyllä opettajien käyttöön, ja seuraavat osat Prosentti ja todennäköisyys sekä Mittaaminen: Pinta-ala ja tilavuus ovat tulossa pian julki. Matikkatreeneihin valmistuu kaikista peruskoulumatematiikan ydinsisällöistä omat oppimispolut suomeksi ja ruotsiksi lukuvuodeksi 2025–2026.
Tekoälystä tukiälyyn: Kohti vastuullista oppimista -tapahtumamme keräsi kesäkuussa Tampereelle ja etänä ison joukon kiinnostuneita. Tapahtuman alkuosuus on katsottavissa paitsi MAOLin Youtube-kanavalla, niin myös Yle Areenassa.
MAOLin Koulutuspäivät pidettiin Raumalla. Moniin Koulutuspäivien luentomateriaaleista voi tutustua MAOLin materiaalipankissa. Materiaalipankista löytyy myös niin jäseniltojen materiaaleja kuin muissakin projekteissamme tuotettua materiaalia opettajille.
Dimensio-lehdessä julkaistiin tänä vuonna 100 artikkelia. Luetuimpia tämän vuoden uusista artikkeleista olivat Kosken lukiossa opettavan Marjukka Heinosen haastattelu, Uusinta tutkimustietoa matematiikan ja luonnontieteiden opetuksesta 31.10.-1.11., ja Millainen oli matematiikan valtakunnallinen koe 1980-luvulla?.
Paikalliskerhot järjestivät toimintaa ympäri Suomea. Kerhoilloissa on tutustuttu mm. pakopeleihin, tekoälyyn ja uusiin oppimateriaaleihin sekä suunniteltu MAOL-juhlabooleja ja vierailtu niin kaivosmuseossa, curlingissa kuin teatterissakin.
Neljän tieteen kisojen osallistujamäärä kasvoi. Aktiivisen vaikutustyömme ansiosta ensi vuodelle saatiin paria viime vuotta parempi perusrahoitus eduskunnan joululahjarahoista. Myös Ammatikka-kilpailuun ja 7. luokan päässälaskukilpailuun osallistuvien koulujen määrä nousi.
MAOL teki aktiivisesti edunvalvontatyötä osallistuen sekä muiden tahojen toimikuntiin että oman edunvalvontatoimikuntansa kautta. Meillä on ollut edustaja mm. opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmässä, joka valmistelee toimenpiteitä perusopetuksen oppimistulosten vahvistamiseksi. Voit lukea MAOLin vuoden 2024 kannanotot täältä.
Välitimme myös opettajien terveisiä ylioppilastutkintolautakunnalle keräämällä palautetta yo-kokeista, järjestämällä keskusteluillan Abitti2-järjestelmästä ja keskustelemalla vielä loppuvuodesta koejärjestelmän muutoksen aiheuttamista haasteista matemaattisten aineiden opettajille.
MAOL toimii paikallistasolla, valtakunnallisesti liittotasolla ja tiettyyn teemaan keskittyvissä toimikunnissa. Toimikuntatyöhön osallistui kuluneena vuonna 53 henkilöä. Toimikunnat mm. laativat kannanottoja, järjestivät oppilaskilpailuja ja seurasivat koulumaailman muutoksia. Toimikuntatyöstä voit lukea lisää kahden vuoden takaisessa Dimensio-artikkelissa MAOLin toimikunnat tutuksi.
Joulukuun jäsenkyselyllä kerättiin tietoa siitä, miten jäsenet kokevat MAOL ry:n toiminnan ja mihin suuntaan sitä toivotaan kehitettävän. Julkaisemme kyselyn tuloksia alkuvuodesta Dimensiossa.
Uutta vuotta kohti
Heti tammi-helmikuussa on tulossa paljon MAOL-tapahtumia, niin koulutuksia kuin suositut ylioppilaskirjoituskeskusteluillatkin. Voit tutustua tuleviin tapahtumiin tapahtumakalenterissamme. Tammikuussa kohtaamme myös Educa-messuilla Helsingissä. Seuraa myös paikalliskerhosi tiedotusta, niin pysyt perillä paikallisista tapahtumista!
Kesällä juhlitaan MAOL ry:n syntymäpäivää niin paikallistapahtumilla kuin myös pyöräretkellä Tsekkiin. Syksyn Koulutuspäivät pidetään ensi kertaa Itämeren aalloilla, kun suuntaamme Helsinki-Tukholma-Helsinki -risteilylle kouluttautumaan ja virkistäytymään 3.-5.10.2025.
Jäsen, muistathan pitää jäsentietosi ajan tasalla! Ilmoita jäsenlajin muutoksista (valmistuminen, eläköityminen yms.) tai kerhon vaihtamisesta toimistolle maol-toimisto@maol.fi, muut tiedot voit päivittää itse verkkosivuille kirjautumalla. Onhan sähköpostiosoitteesi ajan tasalla, tuleehan jäsenkirje perille joka toinen viikko? Lähetämme jäsenlaskut heti loppiaisen jälkeen, ensisijaisesti sähköpostitse, mikäli jäsen ei vielä ole ottanut käyttöön e-laskutusta eli tilannut laskuja suoraan verkkopankkiinsa.