Elintavoilla on ratkaiseva merkitys sairauksien ehkäisyssä. Kasviöljyt, suolan vähentäminen, vihannekset, viljatuotteet ja kuitu ravinnossa sekä sokerin vähentäminen alentavat mm. kolesterolia, verenpainetta ja lihavuutta.
Liikunnan merkitys korostuu iän karttuessa. Se edellyttää päivittäistä fyysistä aktiivisuutta, jonkin verran myös rasittavaa liikuntaa sekä voimistelua.
Tupakointi tappaa joka toisen käyttäjän. Hyvä suuntaus on, että kouluterveyskyselyn mukaan nuorten tupakointi on vähentynyt.
Alkoholin käytössä huolestuttavaa on viinin lipitys ja jokapäiväinen oluen juonti.
Puskan mielestä kansanterveys on mennyt parempaan suuntaan, johon on jonkin verran osuutta hiukan parantuneella terveydenhoidollakin, vaikka se hoitaakin vain sairauksia, ei ennaltaehkäisyä. Suurin uhka on lihominen ja etenkin nuorten. Syitä siihen on liikunnan vähäisyys, ruoan tarjonta, (se on halpaa), limsat, karkit, koulujen automaatit.
Terveyden riskitekijöitä on perinnöllinen alttius sairauksiin, unen pituus, huumeet, ilmansaasteet, mielenterveys. Psykiatriset sairaudet ovat vähentyneet ja nuortenitsemurhat puolittuneet, mutta ahdistuneisuus ja masentuminen ovat lisääntyneet. Mielenterveyspalveluja tarvitaan lisää.
SOTE:sta
Puskan mukaan SOTE-palveluja ei tarvita ikääntymisen vuoksi, vaan terveyden vuoksi.
Kansanterveyslaki uudistettiin v. 1972. Se on Puskan mukaan hieno laki. Kunnanlääkärijärjestelmä purettiin ja kunnat velvoitettiin huolehtimaan perusterveydenhuollosta perustamalla terveyskeskuksen yksin tai yhdessä naapurikuntien kanssa. Tarkoitus oli siirtää painopistettä ehkäisevään ja avosairaanhoitoon (yleislääkäri, neuvola, hammas- ja kouluterveydenhuolto). Lisäkustannukset jaettiin kunnan ja valtion kesken. Samalla perustettiin keskussairaalat erityissairaanhoitoa varten.
Puskan mukaan keskussairaaloiden hallinnossa on vaikutusvaltaisia henkilöitä, minkä vuoksi rahoitusta ja lääkäreitä on lisätty keskussairaaloille perusterveydenhoidon resurssien kasvamatta. Sipilän hallitus pyrki tekemään SOTE-uudistuksen, jossa on terveydenhoidon lisäksi myös sosiaalipalveluja. Sipilän hallituksen mallissa oli 18 maakuntaa järjestävänä tahona ja niillä vastuu ja julkisen vallan käyttö. Tällä oli tarkoitus vähentää päättäviä tahoja, joita on nyt 200. Kuten tiedämme niin esitys ei toteutunut. Rinteen hallitus linjasi jatkoa, johon Marinin hallitus on sitoutunut. Esitys on riisutumpi SOTE. Heinäkuussa on perustettu 21 hyvinvointialuetta, jotka ovat pääosin maakuntapohjaisia. Helsingin kaupungilla on oma järjestämisvastuu ja HUS:lla erikoissairaanhoitoon liittyviä tehtäviä. Tammikuussa pidetään aluevaalit, joissa valitaan ylintä päätösvaltaa käyttävät aluevaltuustot.
Puska on kirjoittanut kirjan SOTE ja sen pitkä kaari. Hän lahjoitti niitä kaksi kappaletta MAOL- Senioreille ja ne kiertävät jäsenien keskuudessa.