Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi
Etusivu / Matematiikkakilpailuiden pyörteessä
Veera Nurmela, Kuopion Klassillinen lukio

Olen osallistunut kolmen vuoden ajan matematiikkavalmennukseen sekä erilaisiin kilpailuihin, kuten esimerkiksi Maolin järjestämän Lukion matematiikkakilpailuun ja Euroopan tyttöjen matematiikkaolympialaisiin EGMO:on.

Lähdin kilpailuihin ja matematiikkavalmennukseen melko sattumalta. Yläasteella olin innostunut matematiikasta ja teinkin mielelläni myös oppituntien laskuja haastavampia tehtäviä. Kiinnostuneena osallistuin yläkoulussa joka vuosi peruskoulun matematiikkakilpailuun. Kahdeksannella luokalla olinkin päässyt kilpailuiden finaaliin ja kuulin siellä muilta osallistujilta, että matematiikassa järjestetään valmennusta. Yhdeksännen luokan syksyllä meninkin Päivölässä järjestettävään valmennusviikonloppuun.

Ensimmäinen matematiikkavalmennusviikonloppuni tuntui haastavalta ja yllättävältä. Aikaisempaan verrattuna tehtävät siellä olivat haastavampia ja osa niistä paljon taitojani enemmän vaativia. Tehtävät vaikuttivat kuitenkin kiinnostavilta ja tietynlaisilta haasteilta, sillä ne eivät totutusti ratkenneetkaan välittömästi. Tehtävät olivat myös aiemmin kohtaamiini tehtäviin verrattuna enemmän todistus -tyyppisiä. Valmennusviikonlopun aikana järjestettiin opetusta sekä koe. Matematiikan lisäksi viikonlopun aikana tutustuin muihin matematiikasta kiinnostuneisiin nuoriin. Nyt olen osallistunut matematiikkavalmennukseen säännöllisesti kolmen ja puolen vuoden ajan.

Matematiikkakilpailuissa ja niissä auttavassa valmennuksessa yhdistyy monia mukavia asioita. Kilpailuissa ja niihin harjoitellessa kohtaa mielenkiintoisia ja vaativia ongelmia. Tosin näiden tehtävien kautta on oppinut sietämään en osaa ja ymmärrä -tyyppistä tunnetta, koska tämä tietämättömyyden tunne on ollut monesti läsnä ongelmia ratkoessa.

Kilpailuissa ja valmennuksessa tapaamani tehtävät eivät kuitenkaan aina ole olleet loppujen lopuksi liian vaikeita. Monesti itse olen ongelmaa ratkoessa ollut lähellä ratkaisua, mutta en vain ole havainnut jotakin yksityiskohtaa.  Tehtävien ja valmennuksen opetuksen myötä olen oppinut ratkaisemaan kilpailutehtäviä. Koska tehtävät ovat usein koulutehtäviä haastavampia, on niiden ratkaisemisesta saatava onnistumisen tunne mahtava. Kilpailuihin osallistuminen ja harjoitteleminen kannattaa, jos pitää matemaattisten loogisten ongelmien ratkomisesta ja matematiikan miettimisestä. Kaikki tehtävät eivät ratkea, mutta niiden miettiminen on silti kiinnostavaa.

Kilpailuiden kautta olen saanut uusia samanhenkisiä ystäviä eri puolilta Suomea. Valmennustapahtumissa esimerkiksi oppituntien jälkeen pelataan pelejä yhdessä ja jutellaan. Kansainvälisissä kilpailuissa olen tutustunut muihin matematiikasta kiinnostuneisiin nuoriin eri puolilta maailmaa. Matematiikkavalmennuksessa ja kilpailutapahtumissa puhutaan ja tehdään siis muitakin kiinnostavista asioita kuin matematiikkaa. Matematiikan lisäksi kansainvälisissä kilpailuissa perehdytään myös kilpailun kohdemaan kulttuuriin ja nähtävyyksiin.

Kilpailuihin valmentautuessa olen opiskellut erilaisia matematiikan teoreemia, harjoitellut eri kilpailuiden vanhoja tehtäviä sekä tehnyt matematiikkavalmennuksessa annettavia vapaaehtoisia kirjevalmennustehtäviä, joista saa palautetta. Harjoittelun myötä oppii matemaattista ajattelua ja myös pitkäjänteistä työskentelyä, näistä on hyötyä myös tulevaisuuden opinnoissa. Kuitenkin tärkeintä minulle kilpailuissa on ollut niiden tuoma sopiva haaste ja matematiikan tekemisen mielekkyys. Matematiikkakilpailuissa pystyy haastamaan itsensä kiinnostavilla, miettimistä vaativilla ongelmilla.