Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi

1.15 Kirjastot

1.15 Moduulien lataus ja käyttö, import

Python-kielen perusversio on sangen monipuolinen sellaisenaan. Aivan kaikkia toimintoja ei ole järkevää sisällyttää ohjelmointikielen perusversioon, vaan spesifimmät komennot on koottu aihealueittain erilaisiin moduuleihin eli ohjelmakirjastoihin. Tässä ohjeessa erillisiä moduuleja tarvitaan mm. murtoluku-, koordinaatisto-, geometria- ja joissakin jaollisuus- tehtävissä. Tällöin moduulin nimi on mainittu aihetta käsitellessä.

Tässä ohjeessa käytettyjä moduuleja:

· random (arvotaan satunnaislukuja)

· datetime (käytetään yhdessä esimerkkipelissä)

· fractions (käytetään murtolukulaskuissa)

· turtle (käytetään piirrettäessä geometrisiä kuvioita)

· numpy, matplotlib, pylab (käytetään piirrettäessä koordinaatistoja)

Moduulin työkalut saadaan käyttöön importtaamalla moduuli ohjelmakoodin alussa (import moduulinNimi). Esimerkiksi:

import fractions tai import pylab

Tässä ohjeessa käytetyt moduulit ovat hyvin yleisiä. Sekä Spyder että Eclipse sisältävät yllämainitut moduulit jo valmiiksi, eikä niitä tarvitse erikseen ladata.

Mikäli ohjelmointiympäristö ei sisällä tarvittavia moduuleja, ne pitää ladata koneelle erikseen. Online-alustoille moduulin lataaminen ei yleensä onnistu laisinkaan, vaan on käytettävä niitä moduuleja, jotka ovat alustalla jo valmiina (yleensä random ja fractions).

Se, mitä kautta moduulit pitää ladata, riippuu siitä mitä kautta ohjelmointiympäristö on koneelle ladattu. Yleensä moduulien lataaminen on helpointa samaa reittiä.

· Jos koneelle on asennettu Python-kieli suoraan python.org sivuilta, erillisten moduulien lataaminen käy helpoiten samaa kautta.

· Jos koneelle on asennettu ohjelmointiympäristöksi Spyder Anacondan kautta, mukana tulleet ja saatavissa olevat moduulit voi tarkistaa osoitteessa https://docs.anaconda.com/anaconda/packages/pkg-docs. Kaikki tässä ohjeessa mainitut moduulit tulevat mukana. Turtle-modulin toiminnassa on toivomisen varaa; piirustusalusta voi kaatua.

· Jos koneelle on asennettu Eclipse ohjelmointiympäristöksi ja Eclipseen on asennettu PyDev lisäosa, kaikki tässä ohjeessa käytetyt moduulit (matplotlib ei toimi kunnolla koordinaatistopelissä) toimivat.

· käytettäessä repl.it online-ohjelmointiympäristöä, kaikki muut moduulit paitsi matplotlib toimivat (koordinaatistotehtäviä ei voi tehdä)

Kun moduuli on ladattu koneelle, se pitää vielä importata ohjelmakoodin alkuun.