Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi

A1 tai B1

MATEMATIIKKA A TAI B, 1

Tehtävänanto
”(a) Kerro sanallisesti, mitä Pythagoraan lauseeseen liittyviä matemaattisia seikkoja YouTube-videolta käy ilmi.

(b) Selitä, miksi kyseinen empiirinen koe ei muodosta Pythagoraan lauseelle matemaattisesti pätevää todistusta.”
​(lähde: YTL, https://digabi.fi/kokeet/esimerkkitehtavat/matematiikka/matematiikan-esimerkkitehtava-kumpi-tahansa-osa/, 26.8.2016)

A tai B,1

Ratkaisu:

a) Videossa näyttäisi olevan kolme paksuudeltaan yhtä suurta neliöpohjaista särmiötä. Koska paksuus on sama, niin kappaleiden tilavuuden määrää pohjan pinta-alan suuruus, joten tästä eteenpäin käsitellään vain pohjaneliöitä neliöinä. Neliöiden sivujen pituudet ovat samat kuin keskellä olevan suorakulmaisen kolmion sivujen pituudet, eli esimerkiksi suurimman neliön sivun pituus on suorakulmaisen kolmion hypotenuusan pituus.
Alkutilanteessa kaksi pienintä neliötä näyttävät olevan täynnä vettä. Näiden neliöiden pinta-alat ovat kateettien neliöitä, joten pinta-alojen summa on kateettien neliöiden summa. Kun pyörää pyöritetään, niin vesi valuu suurimpaan neliöön ja päädytään jossain kohtaa tilanteeseen, jossa ainoastaan suurimmassa neliössä on vettä ja se on täynnä. Näin ollen suurimman neliön pinta-alan täytyy olla sama, eli kateettien neliöiden summa. Toisaalta neliön pinta-alasta seuraa suoraan, että suuren neliön pinta-ala on hypotenuusan neliö. Ollaan siis saatu, että kateettien neliöiden summa on hypotenuusan neliö, eli tulos, jonka Pythagoraan lause sanoo suorakulmaisille kolmioille.
b) Video ei muodosta matemaattista todistusta Pythagoraan todistukselle, koska kyseessä on ainoastaa yksi suorakulmainen kolmio ja matemaattisessa todistuksessa tarkastellaan kaikkia suorakulmaisia kolmioita. Lisäksi empiirinen koe ei koskaan riitä todistukseksi, koska ei voida mitenkään sanoa varmaksi, etteikö tippa vettä olisi jäänyt pienempiin neliöihin tai pieni osa vedestä valunut huomaamattomasti pois.