Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi

MODUULI 2: Laskin- ja geometriaohjelmistot

Esittely

Tämä moduuli käsittelee GeoGebraa ja sen monipuolista pedagogista hyödyntämistä matematiikan opetuksessa ja oppimisessa. Se on dynaaminen sovellus, joka sopii monen eri matematiikan osa-alueen käsittelyyn. Kaiken kukkuraksi sen voi ladata ilmaiseksi osoitteesta www.geogebra.org.

GeoGebrasta on useita eri versioita. Tietokoneiden eri käyttöjärjestelmissä toimivat monipuoliset Classic-versiot sekä Graafinen laskin – ja Geometria -versiot. Eri mobiililaitteille on edellisten lisäksi vielä 3D- ja Laajennettu todellisuus -versiot. Lisäksi siitä on selainversio. Muiden julkaisemia valmiita GeoGebra-työkirjoja ja -kirjoja on runsain mitoin GeoGebra Materiaaleissa.

GeoGebran käyttökohteita matematiikassa ovat esimerkiksi käsitteiden ja periaatteiden mallittaminen ja havainnollistaminen, erilaisten ongelmien mallintaminen sekä matematiikan tutkiminen. Matematiikan lisäksi GeoGebra soveltuu myös muiden aineiden opiskeluun ja opettamiseen. Koe puolestaan on näkymä, josta ei voi poistua eikä esimerkiksi pienentää ilman kokeen sulkeutumista. Siinä GeoGebraa hyödynnetään lähinnä laskimen tapaan, ja tuotokset eivät ole tallennettavissa.

Geogebran opettelun viisi vaihetta:

  1. Tutustumisvaihe: yksittäisten kuvien tekeminen kokeisiin ja muihin opetusmateriaaleihin.
  2. Havainnollistaminen oppitunneilla: ohjelman dynaamisuus tulee käyttöön
  3. Oppilaiden käyttö: opettaja antaa oppilaille ensin yksinkertaisia ja ohjattuja tehtäviä ja opastaa työkalujen käyttöön
  4. Työväline: opettaja ja oppilas käyttävät ohjelmaa työvälineenä
  5. Matemaattinen merkitys: ohjelman avulla voidaan ratkaista yhä monimutkaisempia matemaattisia ongelmia.