Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi

Kappaleiden ominaisuuksia

GeoGebran 3D-grafiikkanäkymä sisältää algebra- ja 3D-piirtoikkunan. Piirtoikkunan harmaa taso on xy-taso. Kappaleen pohjan piirtäminen xy-tasolle on helpompaa kaksiulotteisessa piirtoikkunassa, joten se kannattaa asettaa näkyviin. Myös algebraikkuna kannattaa pitää näkyvissä muutoinkin kuin objektien valinnan helpottamiseksi. GeoGebran eri objektien arvo riippuu objektista. Geometriassa janan arvo on pituus, kuvion pinta-ala ja kappaleen tilavuus. Objektien arvot näkyvät algebraikkunassa ja niitä voidaan hyödyntää myös dynaamisessa tekstissä. Näitä voidaan hyödyntää esimerkiksi kappaleen kokonaispinta-alan tutkimisessa.

Kappaleen tarkastelua

1) Piirrä kappaleen pohjaksi xy-tasoon jokin monikulmio. Voit piirtää pohjan kaksiulotteiselle piirtoalueelle.
2) Täydennä kappale särmiöksi 3D-piirtoikkunasta löytyvillä työkaluilla.
3) Valitse Kierrä 3D-näkymää -työväline ja tarkastele kappaletta eri suunnista.
4) Avaa sitten 3D-piirtoikkunan tyylivalikko. Tarkastele kappaletta avautuvien työvälineiden avulla eri projektioilla ja suunnista.
5) Levitä kappale tasoon Tasolevitys-työvälineen avulla. Kaksiulotteiselle piirtoalueelle syntyy liuku, jonka avulla levitystä voidaan simuloida.

Lieriön ja kartion tilavuus

1) Piirrä jokin särmiö.
2) Lisää teksti, jossa näytetään särmiön tilavuus. Dynaamista tekstiä varten etsi monikulmion nimi tekstinlisäystyövälineen Lisäasetuksista löytyvää GeoGebran kuvaketta painamalla avautuvasta listasta.
3) Piirrä samaan tapaan samapohjainen ja saman korkuinen pyramidi. Laita myös sen tilavuus näkyviin. Piirtämistä saattaa helpottaa se, että piilottaa särmiön väliaikaisesti.
kappale1.png
4) Tutki tilavuuksien suhdetta, kun kuvia muutetaan.
5) Toista tutkimus ympyräpohjaisella lieriöllä ja kartiolla.