Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi

MODUULI 3: Välineitä tiedon koontiin ja esittämiseen

Matemaattisen tiedon koonti ja esittäminen

Tässä moduulissa tutustutaan monipuolisesti taulukkolaskentaan. Soveltamiskohteita ovat oppilas ja opettaja tietojen kerääjänä, valmiin data-aineiston hakeminen verkosta sekä aineiston käsittely taulukkolaskentaohjelmalla.

Tiedon keräämiseen käytettävistä ohjelmistoista esitellään Google Forms ja Office 365 Forms (Excel-kysely). Näiden ohjelmistojen kanssa opettajan kannattaa ottaa ensisijaisesti käyttöön se kumpi ekosysteemeistä, GSuite vai Office365, hänellä on omassa kunnassaan käytössään. Google Forms on käytettävissä myös kuluttajapuolen Google-tunnuksilla, joten mikäli kumpikaan ekosysteemi ei ole sinulla työnantajan tarjoamana käytössäsi voit luoda tai käyttää aiemmin luomiasi Google (gmail) tunnuksiasi.

Verkosta data-aineistoja löytyy esimerkiksi Tilastokeskuksen (http://www.tilastokeskus.fi/) sivuilta.

Fysiikan ja kemian mittaustuloksien graafiseen esittämiseen voidaan myös käyttää taulukkolaskentaohjelmia, Exceliä ja Google Sheetsiä. Näiden yhteydessä voidaan kaavioissa harjoitella suoran sovittamista pistejoukkoon sekä harjoitella aineiston matemaattiseen käsittelyyn liittyviä asioita tietotekniikkaa hyödyntäen.