Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi

Lisämateriaalia

Linkkejä data-aineistoihin

Maailman pankin tietokanta: https://data.worldbank.org/

Maailman pankin avoimen datan tietokanta on todella iso tietopankki. Sen käyttäminen vaatii huomattavasti Tilastokeskuksen tietokantaa enemmän etukäteistietoa siitä, mitä muuttujia tai tunnuslukuja ollaan etsimässä. Tässä onkin sopivat kohta oppiainerajat ylittävään työskentelyyn, sillä usein maantieteen, yhteiskuntaopin ja muiden reaaliaineiden opettajilla on tietoa millaista dataa heidän oppiaineissaan tarvitaan. Pohtimalla yhdessä voidaan etsiä globaaleihin asioihin raakadataa ja sitten matemaattisesti analysoida sitä.

USGS-sivusto: https://www.usgs.gov/)

  • mielenkiintoista aineistoa maanjäristyksiin liittyen

Kaavan kirjoittaminen sähköisissä ympäristöissä

Tilanteen, joissa matematiikka pitää opettajan (tai oppilaan) kirjoittaa matematiikkaa sähköiseen ympäristöön ovat usein melko haastellisia. Jotta tämä olisi helpompaa, niin apuna kannattaa käyttää matemaattisen tekstin tuottamiseen laadittuja editoreita.

Näistä Suomessa käytetyin lienee tällä hetkellä Ylioppilastutkintolautakunnan tuottama editori, jota siis käytetään matemattiisen tekstin tuottamiseen digitaalisissa ylioppilastutkinnon kokeissa. Editorista löytyy verkkoversio, joka on kaikkien saatavilla osoitteesta:https://math-demo.abitti.fi/.

Monet sähköiset oppimisympäristöt kykenevät ymmärtämään tämän editorin tuottamaa tekstiä suoraan kopioimalla ja liittämällä tekstiä. Myös kuvakaappauksien avulla oppilaat voivat liittää tällä editorilla tuottamansa ratkaisun opettajalle tarkastettavaksi.

MAOL:in jäsenet voivat ottaa myös käyttöön ns. Läksyvihko-palvelun, jossa tämä sama editori on pohjana. Lisää läksyvihkopalvelusta voit lukea näiltä sivuilta.

Liitteet: Editorit apuna matematiikan kirjoittamisessa oppimisympäristöön.pdf