Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi

Reaktioyhtälön tasapainottaminen

Tämän simulaation avulla voidaan harjoitella reaktioyhtälön tasapainottamista:

https://phet.colorado.edu/sims/html/balancing-chemical-equations/latest/balancing-chemical-equations_fi.html

Simulaatiossa tasapainotetaan erilaisia reaktioyhtälöitä lähtöaineiden ja reaktiotuotteiden lukumäärää muuntelemalla. Simulaatio näyttää pallomallein lähtöaineen ja reaktiotuotteen molekyylimuodot (halutessa näkymän voi piilottaa). Täten oppilas pystyy kätevästi päättelemään simulaatiossa annetun reaktioyhtälön lähtöaineiden ja reaktiotuotteiden oikeat määrät, kun hän ymmärtää, että kemiallisen reaktion lähtöaineet rakentuvat samoista alkuaineista kuin reaktiotuotteet.

Ennen kuin oppilaat alkavat käyttää tätä simulaatiota kannattaa reaktioyhtälön tasapainottamisen periaate käydä heidän kanssaan läpi. Asian oppiminen pelkästään tämän simulaation avulla on haastavaa. Simulaatiossa on kaksi ”välilehteä”. Ensimmäinen (Johdanto) soveltuu hyvin johdannoksi, joka voidaan esimerkiksi käydä yhdessä oppilaiden kanssa läpi. Näin oppilaat ymmärtävät simulaation toimintaperiaatteen. Toinen välilehti (Peli) sisältää hauskan ja käytännöllisen peli, jossa tasapainotetaan erilaisia reaktioyhtälöitä.

Tehtäviä

1) Johdanto: Tasapainota kolme reaktioyhtälöä, joista ensimmäinen esittää ammoniakin valmistamista, toinen veden hajottamista ja kolmas metaanin palamista. Käytä tarvittaessa sivun oikeasta yläkulmassa olevasta tiputusvalikosta löytyviä vaaka- ja palkkimalleja. Muista, että tässä simulaatiossa molekyylien, joita on vain yksi, eteen on laitettava kerroin 1. Yleensä se jätetään kirjoittamatta.

2) Peli: Testaa, miten hyvin onnistut tasapainottamaan reaktioyhtälöt. Voit kytkeä myös ajanoton käyttöön, jos haluat. Kaksi pistettä saa, kun reaktioyhtälön saa tasapainotettua kerralla oikein ja yhden pisteen, jos tasapainotus onnistuu toisella yrityksellä. Ota lopuksi kuvakaappaus pelin yhteenvetosivusta, jossa näkyy eri tasoista saamasi pisteet. Kuvakaappauksen saat sivun oikeassa alalaidassa olevasta kolmen vaakaviivan alta löytyvästä valikosta.