Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi
Etusivu / Materiaalit / Taidetta ohjelmoimalla / 0. Johdanto / Small Basic-ohjelmointi

Small Basic-ohjelmointi

Yksi aloittelijalle sopiva ohjelmointikieli on Small Basic, joka löytyy osoitteessa.
https://smallbasic-publicwebsite.azurewebsites.net/

Sieltä löytyy sekä webistä löytyvä on-line editori (Paina Start), että Windowsille ladattavissa oleva ohjelmointiympäristä (Download). Kuinka kirjoitetaan ohjelma, joka piirtää ikkunaan, jonka koko on 400 x 400 ja taustaväri sininen, vihreän neliön ja neliön sisälle keltaisen tekstin. Kirjoita seuraava koodi ohjelmaan.

GraphicsWindow.Width = 400
GraphicsWindow.Height = 400
GraphicsWindow.BackgroundColor = "Blue"
GraphicsWindow.BrushColor = "Green"
GraphicsWindow.FillRectangle(100, 100, 200, 200)
GraphicsWindow.BrushColor = "Yellow"
GraphicsWindow.FontSize = 50
GraphicsWindow.DrawText(150,150,"MOI")

Katsotaan koodia hieman tarkemmin. Ensimmäisellä rivillä asetamme ikkunan leveydeksi (Width) 400 ja toisella rivillä asetamme ikkunan korkeudeksi (Height) 400. Kolmannella rivillä asetamme ikkunan taustavärin (BackgroundColor) siniseksi. Ennen kuin voimme piirtää vihreän neliön komennolla FillRectangle, niin meidän on asetettava vihreä täyttöväri komennolla BrushColor. Kun piirrät suorakulmion komennolla FillRectangle, niin ensimmäinen arvo 100, joka kertoo neliön vasemman ylänurkan paikan vaakasuunnassa ja toinen arvo 100 kertoo neliön vasemman ylänurkan paikan pystysuunnassa. Piste (0,0) on ikkunan vasemmassa yläkulmassa, josta vaakasuunta kasvaa oikealle ja pystysuunta kasvaa alaspäin. Kaksi viimeistä arvoa 200 ja 200 ovat suorakulmion leveys ja korkeus. Lopuksi haluamme tulostaa tekstin ”MOI” komennolla DrawText paikkaan 150 oikealle ja 150 alaspäin. Ennen sitä asetamme tekstin värin keltaiseksi komennolla BrushColor ja tekstin koon 50:ksi komennolla FontSize. Vihreä neliö on tulostettava ennen keltaista tekstiä, koska komennot suoritetaan järjestyksessä. Muuten teksti jää neliön taakse. Small Basic-ohjelmointiympäristö näyttää tältä.


Kun nyt napsautat hiirellä Run-painiketta, niin ohjelman suoritus näyttää Windows versiossa tältä.


Web versiossa ikkunan leveys ja korkeus skaalautuvat oletusikkunaan, joten selainversiossa komennot Width ja Height eivät ole tarkkoja.

Huomioita:

  • Selkeät komennot. Miinuksena on se että komennot on pitkiä, Plussana taas se että ohjelma tarjoaa valmiiksi oikeita komentoja.
  • Hyvä tutoriaali ja dokumentaatio mukana.
  • Sopii aloittelijalle
  • Jossain vaiheessa taito ja tarve pakottaa vaihtamaan ohjelmointikieltä.
  • Ei ole suurta käyttäjäkuntaa Web:ssä. Microsoft ei panosta kieleen enempää, jos sille ei ole markkinoita.
  • Basic on kielenä hiipuva kieli.