Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi

Harjoituksia

1. Olkoon teksti HELLO WORLD on sijoitettu taulukkoon erillisinä kirjaimina. Laita teksti pyörimään ympäri.

2. Tee ohjelma, jossa sanojen väli muuttuu jaksollisesti. Väli muuttuu jaksollisesti esimerkiksi laskukaavan: 100*sin(radians(laskuri)) avulla. Laita tekstin väli muuttumaan eri tavalla kuten kuvassa. Tässä sana HELLO on sijoitettu taulukkoon erillisinä kirjaimina.

3. Tee ohjelma, joka tekee lumisateen. Tässä on esimerkiksi arvottu 1000 valkoista pistettä taulukkoon, jossa pisteen nopeus vaihtelee 1:stä 5:een. Mitä nopeampi lumihiutale, sitä suurempi on pisteen koko. Talenna taulukkoon lumihiutaleen paikka: x ja y , sekä lumihiutaleen nopeus.

4. Tee ohjelma, jossa ikkunan keskelle luodaan ympyrä taulukkoon ja kun ympyrä on kasvanut tarpeeksi suureksi, niin ympyrä poistetaan taulukosta. Käytännössä taulukkoon tarvitsee sijoittaa vain ympyrän halkaisija. Lopputulos voisi näyttää esimerkiksi seuraavanlaiselta.

5. Laita avaruusalus kiertämään ympyrä rataa, niin että perästä tulee savua. Voit arpoa taustalle laajenevia ympyröitä, jotka katoavat kun ne ovat tarpeeksi suuria. Käytä kahta eri taulukkoa: toista taulukkoa savuvanassa ja toista taustaympyröissä.

6. Tee 20×20 taulukko, johon sijoitetaan ympyrän säde väliltä 0..30. Ympyrän säde muuttuu siis laskukaavalla 30*sin(radians(kulma)) eli on jaksollinen. Piirrä 20×20 kappaletta ympyröitä 600×600 ikkunaan. Laita ympyrän säde muuttumaan laskurin avulla, jolloin saat aikaiseksi seuraavan tulostuksen.

7. Tee oma piirtelyohjelma. Kun valitset värin, niin väriä vastaava numero sijoitetaan taulukkoon kun painat hiiren vasemman painikkeen pohjaan.

8. Tee ohjelma, jossa voi pelata viiden suoraa. Lisää ohjelmaan painonapit, jolla voi pelin käynnistää alusta. Toisella painonapilla X aloittaa ja toisella O aloittaa. Tässä pelialueen koko on 600 x 600 ja taulukon koko on 30 x 30, jolloin yhden neliön kooksi tulee 20 x 20. Ohjelmaan on lisäksi lisätty ehdot, joka tarkastaa, että onko löytynyt viiden suora.