Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi
Etusivu / Materiaalit / Tietotekniikan punainen lanka

Tietotekniikan punainen lanka

 

Tietotekniikan punainen lanka on avoin tietotekniikan oppimateriaali, joka on tarkoitettu peruskoulun 7. luokkalaisille. Materiaalin tuottamista on sponsoroinut Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö.

Mihin tarpeeseen tämä materiaali pyrkii vastaamaan?

Jos tietotekniikka olisi pakollinen oppiaine peruskoulun 7. luokalla, niin tämä materiaali on tarkoitettu tukimateriaaliksi siihen ja jonkinlaiseksi näkemykseksi mitä asioita kannattaisi siinä tapauksessa opettaa. Mutta tietysti tämä materiaali on vapaasti käytettävissä kouluissa, joissa tietotekniikka on valinnaisaine tällä hetkellä. Materiaalin tarkoitus on antaa teoriaa, ideoita ja valmiita harjoituspohjia oppitunneille. Pätevää opettajaa tämä materiaali ei kuitenkaan korvaa, vaikka sinnikäs itseopiskelijakin hyötyy tästä materiaalista.

Kuinka laaja on tämä materiaali?

Materiaali riittää vuoden mittaisen kurssin pitämiseen (1 vuosiviikkotunti = 38 oppituntia). Käytännössä tekeminen ei lopu kesken, vaikka käytössä olisi kaksoistunti (2 vvt) vuoden ajan. Se voisi olisi jopa suotavaa. Mukana on ideoita ja linkkejä myös aiheiden laajempaa käsittelyä varten.

Missä muodossa materiaali saatavana?

Materiaali on saatavana pdf-muodossa. Käytännössä suosittelen harjoitusten tulostamista paperille mallikuviksi. Harjoituksia voisi pitää luokassa kansiossa, josta materiaali voidaan tunnin alussa jakaa oppilaille ja tunnin lopussa kerätä takaisin kansioihin. Toinen vaihtoehto olisi jakaa materiaalia oppimisympäristön kautta.

Millaiselle laitteistolle ja ohjelmistolle tämä materiaali on suunnattu?

Materiaali on suunniteltu PC-tietokoneelle, jossa käyttöjärjestelmänä on Windows. Pääohjelmisto on toimisto-ohjelma, joko MS Office (Word, Excel, PowerPoint) tai LibreOffice (Writer, Calc, Impress). Lisäksi mukana on ohjeita Inkscape vektorigrafiikkaohjelmistolle ja PAINT.NET kuvankäsittelyohjelmistolle, jotka ovat ilmaisia ja vapaasti ladattavia ohjelmia. Lisäksi mukana on joitain muita ohjelmia, joilla voisi syventää oppimaansa. Harjoitusten ideat on useimmissa tapauksissa sovitettavissa ja siirrettävissä myös verkkoympäristöön (esimerkiksi Googlen verkkotyökalut), mutta se jääköön paikallisen opettajan vastuulle. Tableteille tätä materiaalia ei ole suunniteltu.

Mikä on tämän materiaalin lisenssi?

Tätä materiaalia ja harjoitusten kuvia saa vapaasti käyttää opetustarkoitukseen. Materiaalin uudelleen julkaisu painettuna tai Internetissä ei ole sallittua.  Materiaalin kaupallinen käyttö kielletään. Materiaalin valokuvat on otettu Pixabay:stä (CC0-lisenssi).

Miten pääsen käsiksi opettajan materiaaliin?

Lähetä (työsähköpostistasi) viesti MAOLin toimistolle maol-toimisto@maol.fi ja pyydä salasanaa. Salasana löytyy myös MAOLin 11.8.2022 lähetetystä jäsenkirjeestä.

 

Viimeksi päivitetty: 30.6.2022
MAOL ry