Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Logga in

Inte medlem än?

Bli medlem
Framsida / Fyrkamp i vetenskap / Internationella vetenskapsolympiader

De internationella vetenskapsolympiaderna är välkända vetenskapstävlingar. De samlar årligen tusentals unga för att tävla runt omkring i världen. Den första internationella vetenskapsolympiaden ordnades 1959: International Mathematical Olympiad (IMO). Senare har olympiader i fysik (IPhO), kemi (IChO) och informationsteknik (IOI) bildats. Varje tävling ordnas i olika länder och värdlandet byts årligen.

De studerande som klarat sig bäst i Den vetenskapliga fyrkampen inbjuds att delta i träning för olympiaderna. I förberedelserna har de framgångsrika studerandena möjlighet att bli valda till Finlands olympiska lag. Lagen åker till de internationella vetenskapsolympiaderna för att representera Finland.

Matematikolympiaden IMO:S officiella hemsidor
Informationsteknikolympiaden IOI:s officiella hemsidor
Fysikolympiaden IPhO:s inofficiella hemsidor
Kemiolympiaden IChO:s officiella hemsidor

Till olympiadträningarna har man lagt stora resurser, vilket också kan ses i resultaten: de finländska studerandena har klarat sig bra i de internationella tävlingarna. År 2021 fick Finlands lag en bronsmedalj  och tre hedersomnämnanden i IMO, tre hedersomnämnanden i både IPhO och IChO samt två silvermedaljer i IOI. I träningen ingick bland annat självständigt lösande av övningsuppgifter, träningsläger samt deltagande i övriga vetenskapstävlingar.