Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi
Etusivu / MAOLin Matikkatreenit

MAOLin Matikkatreenit eli MAOLin tukimateriaali yläkouluun ja toisen asteen alkuun

Mikä?

TOMA – Toinen mahdollisuus numerotaitoisuuden oppimiseen (2022–2025) on MAOL ry:n ja Turun yliopiston yhteinen hanke, jolla vastataan aineenopettajien tukiopetusmateriaalin tarpeeseen. MAOL ja Turun yliopisto tuottavat kaksi erillistä tuen materiaalia yläkouluun ja toisen asteen alkuun. Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö rahoittaa TOMA-hanketta.

MAOLin TOMA-tukiopetusmateriaaliin, eli MATIKKATREENEIHIN, valmistuu kaikista peruskoulumatematiikan ydinsisällöistä omat oppimispolkunsa suomeksi ja ruotsiksi. Oppimispolut valmistuvat lukuvuodeksi 2025–2026, mutta ensimmäiset oppimispolut Lukukäsite ja Murtoluvut on julkaistu elokuussa 2024 käyttöön MAOL2-oppimisalustalla.

Kenelle?

MAOLin Matikkatreenit on tarkoitettu kaikkein heikoimpien oppijoiden tukemiseen. Materiaali soveltuu yläkoulun aikaiseen opiskeluun ja toisen asteen opintojen alkuun, vahvistamaan peruskoulun oppisisältöjen hallintaa. Matikkatreenit sopii soveltuvin osin myös alakoululaisten harjoitteluun.

MAOLin Matikkatreenit on tarkoitettu tukiopetuksen tueksi. Aihetta tukevien opetusvideoiden ansiosta se soveltuu myös matematiikan osa-alueiden itsenäiseen kertaamiseen.

Millainen?

Opetellaan ymmärtämään matematiikkaa

MAOLin Matikkatreenien tärkeimmäksi tavoitteeksi asetettiin matemaattisen ymmärryksen tukeminen. Tähän päästään mm. tarjoamalla oppijalle tehtäviä, jotka ohjaavat miettimään ja pohtimaan matematiikkaa, eivät vain toistamaan mekaanista laskemista.

Monipuoliset tehtävät, lyhyet tehtäväsarjat ja nuorten maailmasta olevat arjen esimerkit innostavat harjoittelemaan perustaitoja vielä nuorena aikuisenakin.

Tietokoneella tai monisteilla

Oppikirjaan sitomaton Matikkatreenit keskittyy olennaiseen; valmiit, sähköiset oppimiskokonaisuudet rakentuvat matemaattisten ydinkäsitteiden ympärille. Oppimispolut ovat käytettävissä myös yksittäin – sen tarpeen mukaan, mikä oppijalla on.

Opettajalla on myös mahdollisuus tulostaa harjoitustehtäväsetit.

TietoVisan opetusvideot

Matikkatreeneissä on noin 70 opetusvideota, jotka on suunniteltu nimenomaan heikon oppijan tueksi. Videot tekee nuorille tuttu tiktokkaaja tietoVisa, eli matematiikan opettaja Visa Saarinen. Videot on tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi. Katso alta esimerkki opetusvideoista:

Oppimisen edistymisen testaus

Jokaisen oppimispolun päätteeksi on pieni testi, jolla oppija voi varmentaa, että osaa kaikki harjoitellut asiat. Lisäksi jokaisesta oppikokonaisuudesta on laajempi, kaikkia oppikokonaisuuden asioita sisältävä lopputesti, jolla voidaan nopeasti tarkistaa, miten kokonaisuuden asiat on opittu.

Lopputesti soveltuu usein myös pikaiseksi alkukartoitukseksi ennen uuden jakson alkua. Aiemmin opitun taidon testaus antaa nopeasti viitettä siitä, tarvitseeko koko ryhmän kanssa kerrata asioita vähän perusteellisemmin, tai hyötyisikö osa oppijoista vaikkapa ennakoivasta tukiopetuksesta.

Tukee opettajien työtä suomeksi ja ruotsiksi

MAOL haluaa tukea opettajien työtä. Siksi helppokäyttöinen Matikkatreenit on tehty opettajien toiveiden mukaisesti sellaiseksi, että se toimii kiireisessä arjessa. Tekijät ovat opettajia ja erityisopettajia eri puolelta Suomea – kaikki on mietitty koulun arkea ajatellen.

Kaikki polut tehdään suomeksi ja ruotsiksi. Lisäksi jokaiseen opetettavaan aiheeseen annetaan vinkkejä siitä, millaisia toiminnallisia välineitä ja yhteistoiminnallista työskentelyä tukitunnilla voisi kokeilla.

Missä?

MAOL2-oppimisalusta on monipuolinen, sähköinen alusta MAOLin Matikkatreeneille. MAOL2-oppimisalustalla on myös paljon muuta oppimista tukevaa sisältöä, mm. alkukartoitukset 7. luokan, ammattikoulun ja lukion aloittaville oppilaille.

Milloin?

Matikkatreenit valmistuvat lukuvuodeksi 2025–2026, mutta ensimmäiset oppimispolut (Murtoluvut ja Lukukäsite) ovat jo oppijoiden ja opettajien käytettävissä.

Lisätietoja antaa virpi.mikkonen@maol.fi.

Tällä hetkellä ajankohtaista

Ensimmäiset oppimispolut Lukukäsite ja Murtoluvut on julkaistu elokuussa 2024 käyttöön MAOL2-oppimisalustalla

MAOLin jäsenillassa 22.8.2024 esitellään Matikkatreenejä

Mik­si tu­kio­pe­tus ei tun­nu aut­ta­van kaik­kia op­pi­lai­ta?, Dimensio-lehden artikkeli 6.2.2024