Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi
Etusivu / TOMA – Toinen mahdollisuus numerotaitoisuuden oppimiseen

Mikä?

TOMA – Toinen mahdollisuus numerotaitoisuuden oppimiseen on MAOL ry:n ja Turun yliopiston yhteinen hanke, jolla vastataan opettajien tukiopetusmateriaalin tarpeeseen. MAOLin TOMA-tukiopetusmateriaaliin tehdään kaikista peruskoulumatematiikan ydinsisällöistä omat oppimispolkunsa suomeksi ja ruotsiksi.

TOMA-tukiopetusmateriaali on tarkoitettu kaikkein heikoimpien oppilaiden tukemiseen. Materiaali soveltuu yläkoulun aikaiseen opiskeluun ja myös toisen asteen opintojen alkuun, vahvistamaan peruskoulun oppisisältöjen hallintaa, sekä soveltuvin osin myös alakoululaisten harjoitteluun. Oppimispolut valmistuvat lukuvuodeksi 2025–2026.

Millainen?

MAOLin TOMA-materiaalin tärkeimmäksi tavoitteeksi asetettiin matemaattisen ymmärryksen tukeminen. Tähän päästään esim. tarjoamalla oppijalle sellaisia tehtäviä, jotka ohjaavat miettimään ja pohtimaan matematiikkaa, eivät vain suorittamaan mekaanista laskemista.

Oppikirjaan sitomaton TOMA-materiaali keskittyy olennaiseen; oppimispolut rakennetaan matemaattisten ydinkäsitteiden ympärille, jolloin opettaja voi käyttää yksittäistäkin oppimispolkua oppilaan tukemiseen. Materiaalista pyritään kuitenkin tekemään sellainen, että se toimii myös omana kokonaisuutenaan, vaikkapa erityisen tuen oppilaiden työskentelyn tukena.

Materiaalissa on myös lyhyitä opetusvideoita ja vinkkejä mm. aiheen opettamiseen konkretiavälineillä. Opettajalla on mahdollisuus myös tulostaa harjoitustehtäväsetti paperille tai halutessaan räätälöidä oppilailleen aivan oma tukiopetuskurssi, koska kaikki tehtävät tulevat myös MAOL2-tehtäväpankkiin.

Missä?

MAOL2-ympäristö on monipuolinen, sähköinen alusta MAOLin TOMA-tukiopetusmateriaalille. Sähköiseen ympäristöön rakennettavat valmiit oppimispolut antavat oppijalle mahdollisuuden opiskella omaan tahtiin, mutta silti kannustavasti ja välitöntä palautetta osaamisestaan saaden. Tärkeää MAOLin TOMA-materiaalissa on se, että oppijaa ohjataan miettimään, tekemään ja harjoittelemaan, hän ei vain suorita mekaanista toistoa.

MAOLin TOMA-hankkeen yhteistyökumppani, Turun yliopisto, rakentaa TOMA-hankkeen puitteissa hieman toisenlaisia oppimiskokonaisuuksia Ville-alustalle. Halutessasi voit tutustua Villen OTuS- ja TRILA-tehtäviin jo nyt: https://www.oppimisanalytiikka.fi/trila-yhteistyo/

Mikä yhteistyö?

TOMA-hanke on MAOLin ja Turun yliopiston yhteinen hanke. Vaikka teemme yhteistyötä, on tavoitteena silti tuottaa kaksi erillistä tuen materiaalia, joissa on hieman erilainen lähtökohta. Se, mitä yhteistyöstä erityisesti saadaan, on monipuolista osaamista kummankin materiaalin toteuttamiseksi.

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö rahoittaa TOMA-hankkeen, koska tarve laadukkaalle ja helppokäyttöiselle matematiikan tukiopetusmateriaalille on suuri.

Milloin?

TOMA-tukiopetusmateriaali tulee valmistumaan lukuvuodeksi 2025–2026, mutta jo sitä ennen materiaalia testataan kouluissa. Kun testimateriaalit valmistuvat, haetaan testiopettajia ja -oppilaita mm. MAOLin jäsenkirjeen ja Dimension kautta – seuraa siis ahkerasti MAOLin tiedotusta, niin pääset ensimmäisten joukossa hyödyntämään uutta tukiopetusmateriaalia!

Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää tai tulemaan mukaan tekemään materiaalia, laita viestiä sähköpostiin virpi.mikkonen@maol.fi , niin saat lisätietoja.

Tällä hetkellä ajankohtaista

Mik­si tu­kio­pe­tus ei tun­nu aut­ta­van kaik­kia op­pi­lai­ta?, Dimensio-lehden artikkeli 6.2.2024

Educa-messuilla esiteltiin tukiopetusmateriaaleja, uutinen 2.2.2024