Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi
Etusivu / AmmatikkaTop-kilpailu

 

MAOL järjestää yhdessä Tekniikan Opettajat TOP ry:n kanssa AmmatikkaTOP-matematiikkakilpailun ammatillisen toisen asteen opiskelijoille vuosittain marraskuun toisena torstaina. Kilpailuun voivat osallistua kaikki ammatillisen toisen asteen perustutkintoa suorittavat opiskelijat. Opettaja ilmoittaa koulunsa mukaan ja järjestää kisan joko koko opetusryhmälleen tai halukkaille osallistujille. Kilpailu on kouluille täysin maksuton, tervetuloa mukaan!

Vuoden 2023 kilpailun palkintojenjakotilaisuus pidetään perjantaina 3.5.2024 kello 12-15 Akava-talossa Helsingissä. Kutsut kilpailussa sijoittuneille lähetetään myöhemmin.

Kilpailutehtävät mittaavat opiskelijan kykyä soveltaa matematiikan osaamistaan yllättävistä näkökulmista. Kilpailutilannetta ja aikapainetta voi hyödyntää myös AMK-valintakokeeseen valmistautuessa.

Kilpailua voi käyttää koulussa myös yhtenä matematiikan kokeena tai valinnaisena 2-3 osp laajuisena opintosuorituksena (YTO-osa-alueena). Jotkin koulut käyttävät Ammatikka-kilpailua keinona, jonka avulla opiskelija voi osoittaa osaamisensa valtakunnallisessa valinnaisessa matematiikassa. Tutustu TOP ry:n sivuilla aiempien vuosien tehtäviin ja kisatuloksiin. Vanhoja kysymyksiä voi käyttää osaamisen hankkimiseen ja esim. koetehtäväideoina eri ammattialojen matematiikan kokeissa.

Ammatillisessa koulutuksessa ei ole ylioppilaskirjoitusten kaltaista valtakunnallista koetta, vaan kaikki opettajat tulkitsevat osaamistavoitteita ja arviointikriteereitä miten parhaaksi katsovat. Ammatikka-kilpailun suurin merkitys on siinä, että kaikkien koulujen opiskelijat vastaavat samoihin kysymyksiin, ja heidän vastauksensa pisteytetään samojen ohjeiden mukaisesti. Opiskelijat ja koulut saavat kilpailun kautta palautetta, millä tasolla opiskelijoiden osaaminen on suhteessa koko valtakunnan tasoon.

Kilpailussa käytettävät välineet ovat kynä, paperi, pyyhekumi, viivoitin ja funktiolaskin. Tietokonetta tai puhelinta ei saa käyttää.
Kilpailu kestää 2 h eli 120 min ja se sijoitetaan aikavälille 8.00-12.00.

MAOL lähettää opettajille oikeat vastaukset ja pisteytysohjeet kilpailun jälkeen seuraavana päivänä.

Kilpailuun saavat osallistua kaikki ammatillisen toisen asteen perustutkintoa suorittavat opiskelijat. Ne opiskelijat, joilla on taustallaan vain peruskoulu, kilpailevat eri sarjassa kuin ammattilukiolaiset tai lukion aikaisemmin suorittaneet opiskelijat. Eri aloille on omat kilpailusarjansa, mutta tehtävät omat yhteiset kaikille. Valtakunnalliset parhaat palkitaan rahapalkinnoilla, jotka jaetaan kevätkaudella järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa Helsingissä.

Kilpailun sarjajako on uudistettu 2022. Uusi sarjajako perustuu siihen, kuinka paljon kussakin tutkinnossa opiskellaan matematiikkaa.

A: Useimmat tekniikan alat ja sekä metsäala, logistiikka ja merenkulku
B: Humanistiset ja taideala sekä kasvatus- ja ohjausalan pt
C: Muut alat (tekniikasta elintarvike-, kaivos-, tekstiili- ja muotiala)
D: Ylioppilaspohjaiset ja kaksoistutkinnot

Tutustu koko sarjajakoon täällä (pdf). Pdf:ssä Vihreä=A, Violetti=C, Sininen=B

Kilpailutehtävät julkaistaan suomeksi ja ruotsiksi. Opettajat esitarkastavat opiskelijoidensa kisavastaukset mallivastausten avulla ja lähettävät parhaiten menestyneiden paperit kilpailutoimikunnalle arvosteltavaksi.  Osallistuminen on kouluille ilmaista eikä vaadi järjestävältä opettajalta MAOLin tai TOPin jäsenyyttä.

Kilpailu järjestetään vuosittain marraskuun puolivälissä torstaina. Kilpailun historia ulottuu 1980-luvulle, jolloin Ammatillisten Oppilaitosten Insinöörit, nykyinen Tekniikan Opettajat TOP, järjesti FyTiMa-kilpailua. Vuodesta 2021 Ammatikka-kilpailun järjestämiseen on tullut mukaan MAOL ry.

Lisätiedot kilpailusta: maol-toimisto@maol.fi

Kilpailun tietosuojaseloste (PDF)

Vuoden 2022 kilpailu

Vuoden 2022 kilpailun voittajat palkittiin 28.4.2023 Helsingissä. Parhaiten menestyneet sarjoittain (pdf). Koko kilpailun parhaat pisteet sai Antti Lahti Stadin ammatti- ja aikuisopistosta. Onnea kaikille kilpailuissa menestyneille!

Lehdistötiedote: Ammattikoulujen AmmatikkaTOP-matematiikkakilpailussa menestystä ympäri Suomea

Vuoden 2021 kilpailu

Vuoden 2021 kilpailun voittajat palkittiin 9.5.2022 Helsingissä. Parhaiten menestyneet sarjoittain (pdf). Koko kilpailun voitti Konsta Knuutti, Gradia Jyväskylän sähkötekniikan kaksoistutkinto-opiskelija. Onnea kaikille kilpailuissa menestyneille!

Dimensio-lehden artikkeli 25.5.2022 Am­ma­tik­ka­TOP-kil­pai­lus­sa pal­kit­tiin am­mat­ti­kou­lu­jen par­haat ma­te­ma­tii­kan osaa­jat

Kilpailun tukijat

Kilpailukautta 2023-2024 tukemassa:

Rakennusteollisuus logo

Elintarviketeollisuusliitto logo

Kilpailukautta 2022-2023 tukemassa:

LappWall yrityksen logo

Kilpailu etsii aktiivisesti sponsoreita, jotta kilpailun jatkuvuus voidaan taata ja kilpailun tunnettuutta lisätä. Oletko kiinnostunut tukemaan kilpailua? Ota yhteyttä maol-toimisto@maol.fi