Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi
Etusivu / Tue kilpailutoimintaa
Mukana olevat tahot
Lahjoita
Osallistujien kokemuksia

Haluatko olla mukana tukemassa Suomen tulevaisuuden tekijöitä?

MAOL on perustanut nuorten kilpailutoiminnan tukemiseen lahjoitusrahaston. Avustusten ja lahjoitusten turvin pystymme järjestämään vuosittain muun muassa Neljän tieteen kisat peruskoululaisille ja lukiolaisille. Kilpailutoiminnalla tuemme nuoria osaajia, jotka ovat maamme parhaimmistoa matematiikassa, fysiikassa, kemiassa ja tietotekniikassa.

Kilpailurahastoon toivotaan lahjoituksia kilpailutoiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Lahjoituksissa pyydämme olemaan yhteydessä MAOLin toimistoon maol-toimisto@maol.fi tai 050 584 8416.

Rahaston säännöt
MAOLin logot

Osallistujatarina Neljän tieteen kisoista: Anne-Maria Ernvall-Hytönen

Joulukuussa 1997 sain kutsun matematiikan olympiavalmennukseen. Olin osallistunut ysiluokkalaisena lukion perussarjan kilpailuun ja pärjännyt riittävän hyvin. Olin toki matematiikkaolympialaisista kuullut, mutta en ollut pitänyt niitä kovin realistisena haaveena normaalille kuolevaiselle. Yhtäkkiä se olikin ulottuvillani, mutta ankaran työn takana.

Sain olympiavalmennukselta kilpailijana enemmän kuin ikinä uskoin toivoa. Opin tekemään ahkerasti töitä. Sain matemaattista yleissivistystä. Sain kavereita, ystäviä, tunnuin kuuluvani yhteisöön. Sain toki myös hyviä (ja huonoja) kilpailukokemuksia sekä valtavan määrän mielenkiintoisia ongelmia. Yhtenä päivänä voitin kansallisen. Toisena taoin päätä seinään yksinkertaisen ongelman kanssa. Toisissa olympialaisissani sain pronssia. Kolmannet ja viimeiset olympialaiseni olivat totaalinen pettymys. Olin suunnitellut ryhtyväni valmentamaan oman kilpauran jälkeen, mutta epäilin vahvasti kelpaanko joukkoon viimeisen kilpailuni mokattuani. Ilokseni Seppäsen Jouni vastasi minulle ”en tiennytkään, että tämä rekrytointi on näin helppoa” tiedusteltuani mahdollisuutta valmentamiseen.

Aloitin valmentajana syksyllä 2001. Taloudelliset reaalitetit tulivat nopeasti selville: kuulin olympiavalmennuksen päävalmentaja Matti Lehtisen melkein myyneen autonsa, kun Suomessa järjestettävä Baltian tie 1996 oli ollut taloudellisissa hankaluuksissa. (Tällä tarinalla on onnellinen loppu: valtiolta löytyi rahoitusta ja auto säästyi.) Olen mukana valmennuksessa, koska haluan omalta osaltani tarjota muille ne mahdollisuudet, jotka minulla oli ja koska uskon, että tämä touhu on hyödyllistä.

Emme keskity vain olympiajoukkueen valmentamiseen, vaan tavoitteemme on tarjota matemaattista yleissivistystä mahdollisimman suurille joukoille. Tämä paitsi antaa hyvät lähtökohdat matemaattisten ja luonnontieteellisten aineiden opiskeluun yliopistossa ja tätä kautta hyödyttää koko yhteiskuntaa, myös tarjoaa oppilaille haasteita. Suomessa on loistavia matematiikan opettajia, mutta yksittäisen oppilaan ylöspäin eriyttäminen ei välttämättä ole helppoa, eikä siihen välttämättä ole mitään resursseja esimerkiksi pienissä kouluissa. Tämän lisäksi matematiikkaa harrastavat voivat olla kovin yksin. Olympiavalmennus tarjoaa vertaistukea.

Toiminta on kustannustehokasta, mutta ilmaiseksi se ei pyöri: kilpailumatkat maksavat, samoin majoitus leireillä. Osa materiaaleista saadaan ilmaiseksi käyttöömme muiden maiden valmennuksilta, mutta ei kaikki. Taloudellinen turvallisuus on toiminnalle tärkeää: vain niin voimme kehittää toimintaa ja keskittyä pääasiaan: opettamiseen ja  matematiikan ilon julistamiseen.

Lue lisää kilpailutoiminnasta