Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi
Etusivu / Kilpailutoiminta / Osallistuminen Neljän tieteen kisoihin

Osallistuminen Neljän tieteen kisoihin tapahtuu opettajan kautta, joka ilmoittaa koulunsa tai lukionsa kilpailuun sähköisesti. Ilmoittautumislinkki avautuu alkusyksystä MAOLin kotisivuille. Linkin avautumisesta ilmoitetaan uutiskirjeessä ja sosiaalisessa mediassa. Kilpailutehtävien haku uudistui 2023: opettaja hakee tehtävät ensisijaisesti MAOL2-alustalta, ei enää Viopesta. Rekisteröityminen kilpailutehtävien hakua varten on helppoa ja maksutonta, ohjeet lähetetään ilmoittautuneille. Lisää tietoja elokuun aikana. Peruskoulun ja lukion matematiikkakilpailun sekä lukion fysiikan ja kemian kilpailujen koetehtävät lähetetään kaikille tilanneille kouluille veloituksetta. Tietotekniikkakilpailun (Datatähti) koetehtävät julkaistaan Datatähti-sivustolla, eikä kilpailuun osallistuminen vaadi opiskelijan tai koulun ennakkoilmoittautumista. Kilpailutehtävät ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kilpailun aikataulu

Tarkemmat ohjeet kilpailun sisällöstä kuten sen kestosta, sallittavista työskentelyvälineistä ja tehtävien palautuksesta tulevat kilpailutehtävien mukana. Alkukilpailut järjestetään loka-marraskuussa ja loppukilpailut tammi-helmikuussa. Kunkin aineen noin 20 parasta kutsutaan loppukilpailuun. Kutsu lähetetään sähköpostitse kilpailijalla ja opettajalle. Loppukilpailuun opiskelija ilmoittautuu itse sähköisesti.

Lisätietoja jatkovalmennuksesta sekä kansainvälisistä jatkokilpailuista Kansainväliset tiedeolympialaiset -sivulla.

Lukion matematiikka-, fysiikka- ja kemiakilpailun 50 parhaalle jaetaan kunniakirjat sarjoittain. Peruskoulun matematiikkakilpailun sadalle parhaalle jaetaan kunniakirja. Kunniakirjat lähetetään kouluille ja lukioille toukokuussa ennen kevään todistustenjakoa.

Lukion fysiikka- ja kemiakilpailun avoimen sarjan sekä lukion matematiikan ja Datatähden kokonaiskilpailun 10 parhaalla on mahdollisuus päästä ilman pääsykoetta opiskelemaan tekniikkaa ja matemaattis-luonnontieteellisiä aineita useisiin korkeakouluihin. Opiskelupaikkaa tulee tällöin hakea erikoistapauksena. Lisätietoja DIA-valinnan osalta dia.fi-sivustolla.

Peruskoulun matematiikkakilpailu

Peruskoulun matematiikkakilpailu on avoin kaikille peruskoululaisille. Tehtävät laaditaan kuitenkin niin, että ne saattavat vaatia yhdeksännen luokan oppimäärän tietoja. Kilpailuaika 45 minuuttia. Oppilaan ohje (jpg), jossa hieman lisätietoja kilpailujärjestelyistä. Instruktioner på svenska. Information in English.

Loppukilpailun palkinnot
 1. palkinto 300 €
 2. palkinto 200 €
 3. palkinto 100 €

Lukion matematiikkakilpailu

Perussarja on pääsääntöisesti ensimmäisen vuoden opiskelijoille.
Välisarja on pääsääntöisesti toisen vuoden opiskelijoille.
Avoin sarja on avoin kaikille lukiolaisille.

Kilpailu tehdään syksystä 2023 alkaen ensisijaisesti Abitissa ja kilpailun kesto on 120 minuuttia.

Alkukilpailujen palkinnot
 1. palkinto 90 € (kaikki sarjat)
 2. palkinto 60 € (kaikki sarjat)
 3. palkinto 40 € (kaikki sarjat)
Loppukilpailun palkinnot
 1. palkinto 600 €
 2. palkinto 350 €
 3. palkinto 200 €

Lukion fysiikkakilpailu

Perussarja on pääsääntöisesti 1. ja 2. vuoden opiskelijoille. Perussarjan tehtävät käsittelevät fysiikan valtakunnallisen opetussuunnitelman moduulien 1-4 sisältöjä.
Avoin sarja on avoin kaikille lukiolaisille, ja sen tehtävät perustuvat uuden opetussuunnitelman moduuleihin 1-7. Yksi tehtävä on kokeellinen.

Opettaja ei enää esipisteytä tehtäviä, vaan ne lähetetään suoraa Abitissa kilpailutoimikunnalle. Osa pisteistä tulee kilpailun osan 1 automaattisesti arvioituvista tehtävistä tai lyhyen vastauksen tehtävistä, jotka toimivat tarvittaessa esikarsintana, jonka perusteella parhailta arvioidaan myös osan 2 avoimempien tehtävien vastaukset. Kilpailuaika 100 minuuttia. Osallistuminen ensisijaisesti Abitissa.

Perussarjan palkinnot
 1. palkinto 170 €
 2. palkinto 120 €
 3. palkinto 90€
Avoimen sarjan palkinnot
 1. palkinto 600 €
 2. palkinto 350 €
 3. palkinto 200€

Lukion kemiakilpailu

Perussarja on tarkoitettu lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoille. Perussarjaan voivat osallistua kaikki opiskelijat, jotka ovat suorittaneet enintään nykyisen opetussuunnitelman moduulit 1-4. Tehtävät laaditaan seuraavien aihepiirien alueelta: jaksollinen järjestelmä, kemiallinen sidos, hapettuminen ja pelkistyminen, liuokset ja seokset, reaktioyhtälöt sekä orgaanista kemiaa.
Avoin sarja on avoin kaikille lukiolaisille. Tehtäviä on koko lukion oppimäärän alueelta.

Opettaja ei enää esipisteytä tehtäviä, vaan ne lähetetään suoraa Abitissa kilpailutoimikunnalle.

Kilpailuaika 100 minuuttia. Osallistuminen ensisijaisesti Abitissa.

Perussarjan palkinnot
 1. palkinto 170 €
 2. palkinto 120 €
 3. palkinto 90€
Avoimen sarjan palkinnot
 1. palkinto 600 €
 2. palkinto 350 €
 3. palkinto 200€

Peruskoulun ja lukion tietotekniikkakilpailu: Datatähti

Datatähti on peruskoululaisille ja lukiolaisille tarkoitettu ohjelmointikilpailu. Lisätietoja löydät kilpailun omilta nettisivuilta.

Loppukilpailun palkinnot
 1. palkinto 600 €
 2. palkinto 350 €
 3. palkinto 200 €

 

MAOL ry:n video kilpailutoiminnasta: