Kansainväliset tiedeolympialaiset
Kansainväliset tiedeolympialaiset ovat laajalti tunnettu nuorten tiedekilpailu. Ne keräävät tuhansia nuoria kilpailemaan ympäri maailmaa. Ensimmäiset kansainväliset matematiikkaolympialaiset järjestettiin 1959: International Mathematical Olympiad (IMO). Myöhemmin IMO:n rinnalle ovat nousseet fysiikan (IPhO), kemian (IChO) ja tietotekniikan olympialaiset (IOI). Jokainen kilpailu järjestetään eri maassa ja järjestäjävaltio vaihtuu vuosittain.
Kansallisissa Neljän tieteen kisoissa parhaiten loppukilpailuissa pärjänneet opiskelijat kutsutaan olympiavalmennukseen. Olympiavalmennuksessa menestyneillä on mahdollisuus tulla valituksi Suomen olympiajoukkueeseen. Joukkueet lähtevät edustamaan Suomea kansainvälisiin tiedeolympialaisiin.
2023 OLYMPIALAISET
IMO 2023, 64. matematiikkaolympialaiset, Japani. Matematiikkaolympialaisten IMO viralliset sivut
IPhO 2023, 53. fysiikkaolympialaiset, Japani. Fysiikan olympialaisten IPhO epäviralliset sivut
IChO 2023, 55. kemiaolympialaiset, Sveitsi. Kemian olympialaisten IChO viralliset sivut
IOI 2023, 35. tietotekniikkaolympialaiset, Unkari. Tietotekniikan olympialaisten IOI viralliset sivut
Lisätietoja valmennustoiminnasta Suomessa:
fysiikan valmennus
kemian valmennus
matematiikan valmennus
tietotekniikan valmennus
Valmennustoiminnan verkkosivuilta löytyy myös tehtäviä, jotka soveltuvat kouluissa käytettäväksi ylöspäin eriyttämiseen sekä itsenäiseen kilpailuihin valmistautumiseen.
Olympiavalmennukseen ollaan panostettu, ja se myös näkyy tuloksissa: suomalaiset ovat pärjänneet hyvin kansainvälisissä kilpailuissa. Valmennustoimintaan kuuluu muun muassa itsenäistä harjoitustehtävien ratkaisemista, valmennusleirejä sekä osallistumista muihin tiedekilpailuihin. Korona-aikana niin kilpailut kuin valmennuskin on toteutettu pääasiassa etänä, mutta toiminta on jatkunut aktiivisena.
Vuoden 2022 tiedeolympialaisissa suomalaisista menestyivät:
IMO 2022, 63. matematiikkaolympialaiset, 6.7.-16.7.2022, Norja:
Juho Arala sai pronssimitalin, lisäksi peräti neljä kunniamainintaa: Aino Aulanko, Kristian Latvanen, Jussi Marttinen ja Sampo Siitonen.
IChO 2022, 54. kemiaolympialaiset, 10.7.-20.7.2022, Kiina:
Aku Hertell ja Sihan Yu saivat pronssimitalit. Suomen joukkue osallistui etänä.
Fysiikkaolympialaiset:
Suomi ei osallistunut tänä vuonna kansainvälisiin fysiikkaolympialaisiin (IPhO), jotka siirtyivät pikaisella aikataululla Valko-Venäjältä Sveitsin järjestämäksi online-kilpailuksi. Sen sijaan Suomen joukkue osallistui Euroopan fysiikkaolympialaisiin 20.-24.5.2022 Sloveniassa. Eppu Leinonen sai kilpailusta pronssimitalin.
IOI 2022, 34. tietotekniikkaolympialaiset, 7.-14.8.2022, Indonesia:
Leo Varis ja Henrik Aalto saivat pronssimitalit.
Vuoden 2021 palkintosijat:
IMO 2021, 62. matematiikkaolympialaiset, valvotusti etänä. Ville Uotila sai pronssimitalin, ja Daniel Arone, Juho Arala ja Sampo Siitonen kunniamaininnat.
IPhO 2021, 51. fysiikkaolympialaiset, Suomen joukkue etänä. Kolme kunniamainintaa: Henri Kärpijoki Turun Suomalaisen yhteiskoulun lukiosta, Niklas Keckman Porin Suomalaisen yhteislyseon lukiosta ja Eppu Leinonen Munkkiniemen yhteiskoulusta.
IChO 2021, 53. kemiaolympialaiset, valvotusti etänä. Kolme kunniamainintaa: Aku Hertell ja Samuel Klaver Ressun lukiosta ja Henri Kärpijoki, TSYK.
IOI 2021, 33. tietotekniikkaolympialaiset, valvotusti etänä. Kaksi hopeaa: Henrik Aalto ja Juho Röyskö.