Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi
Etusivu / Kilpailutoiminta / Kansainväliset tiedeolympialaiset

Kansainväliset tiedeolympialaiset ovat laajalti tunnettu nuorten tiedekilpailu. Ne keräävät tuhansia nuoria kilpailemaan ympäri maailmaa. Ensimmäiset kansainväliset matematiikkaolympialaiset järjestettiin 1959: International Mathematical Olympiad (IMO).  Myöhemmin IMO:n rinnalle ovat nousseet fysiikan (IPhO), kemian (IChO) ja tietotekniikan olympialaiset (IOI). Jokainen kilpailu järjestetään eri maassa ja järjestäjävaltio vaihtuu vuosittain.

Neljän tieteen kisoissa  parhaiten loppukilpailuissa pärjänneet opiskelijat kutsutaan olympiavalmennukseen. Olympiavalmennuksessa menestyneillä on mahdollisuus tulla valituksi Suomen olympiajoukkueeseen. Joukkueet lähtevät edustamaan Suomea kansainvälisiin tiedeolympialaisiin.

2020 OLYMPIALAISET
IMO 2020, 61. matematiikkaolympialaiset, 8.7.-18.7.2020, Venäjä
IPhO 2020, 51. fysiikkaolympialaiset, Liettua, 18.-26.7.2020
IChO 2020, 52. kemiaolympialaiset, Turkki, 6.-15.7.2020
IOI 2020, 32. tietotekniikkaolympialaiset, Singapore, 19.-26.7.2020

Matematiikkaolympialaisten IMO viralliset sivut
Tietotekniikan olympialaisten IOI viralliset sivut
Fysiikan olympialaisten IPhO viralliset sivut
Kemian olympialaisten IChO viralliset sivut

Olympiavalmennukseen ollaan panostettu, ja se myös näkyy tuloksissa: suomalaiset ovat pärjänneet hyvin kansainvälisissä kilpailuissa. Vuonna 2018 Suomen joukkue sai IMO:sta kaksi pronssimitalia ja kaksi kunniamainintaa, IPhO:sta yhden hopeamitalin, yhden pronssimitalin ja kaksi kunniamainintaa, IOI:sta yhden hopeamitalin sekä IChO:sta kaksi hopeamitalia ja yhden pronssimitalin. Vuoden 2019 olympialaisista Suomen nuoret palkittiin IPhO:ssa kullalla ja kahdella pronssimitalilla, IMO:ssa hopealla ja pronssilla, IChO:ssa pronssimitalilla ja IOI:ssa kahdella pronssimitalilla. Valmennustoimintaan kuului muun muassa itsenäistä harjoitustehtävien ratkaisemista, valmennusleirejä sekä osallistumista muihin tiedekilpailuihin.

Lisätietoja valmennustoiminnasta:
fysiikka
matematiikka
tietotekniikka