Close menu
Close menu

Kirjaudu sisään

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi
Etusivu / Neljän tieteen kisat / Kansainväliset tiedeolympialaiset

Kansainväliset tiedeolympialaiset ovat laajalti tunnettu nuorten tiedekilpailu. Ne keräävät tuhansia nuoria kilpailemaan ympäri maailmaa. Ensimmäiset kansainväliset matematiikkaolympialaiset järjestettiin 1959: International Mathematical Olympiad (IMO).  Myöhemmin IMO:n rinnalle ovat nousseet fysiikan (IPhO), kemian (IChO) ja tietotekniikan olympialaiset (IOI). Jokainen kilpailu järjestetään eri maassa ja järjestäjävaltio vaihtuu vuosittain.

Neljän tieteen kisoissa  parhaiten loppukilpailuissa pärjänneet opiskelijat kutsutaan olympiavalmennukseen. Olympiavalmennuksessa menestyneillä on mahdollisuus tulla valituksi Suomen olympiajoukkueeseen. Joukkueet lähtevät edustamaan Suomea kansainvälisiin tiedeolympialaisiin.

Matematiikkaolympialaisten IMO viralliset sivut
Tietotekniikan olympialaisten IOI viralliset sivut
Fysiikan olympialaisten IPhO viralliset sivut
Kemian olympialaisten IChO viralliset sivut

Olympiavalmennukseen ollaan panostettu, ja se myös näkyy tuloksissa: suomalaiset ovat pärjänneet hyvin kansainvälisissä kilpailuissa. Vuonna 2018 Suomen joukkue sai IMO:sta kaksi pronssimitalia ja kaksi kunniamainintaa, IPhO:sta yhden hopeamitalin, yhden pronssimitalin ja kaksi kunniamainintaa, IOI:sta yhden hopeamitalin sekä IChO:sta kaksi hopeamitalia ja yhden pronssimitalin. Valmennustoimintaan kuului muun muassa itsenäistä harjoitustehtävien ratkaisemista, valmennusleirejä sekä osallistumista muihin tiedekilpailuihin.