Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi
Etusivu / Kilpailutoiminta / Kansainväliset tiedeolympialaiset

Kansainväliset tiedeolympialaiset ovat laajalti tunnettu nuorten tiedekilpailu. Ne keräävät tuhansia nuoria kilpailemaan ympäri maailmaa. Ensimmäiset kansainväliset matematiikkaolympialaiset järjestettiin 1959: International Mathematical Olympiad (IMO).  Myöhemmin IMO:n rinnalle ovat nousseet fysiikan (IPhO), kemian (IChO) ja tietotekniikan olympialaiset (IOI). Jokainen kilpailu järjestetään eri maassa ja järjestäjävaltio vaihtuu vuosittain.

Neljän tieteen kisoissa  parhaiten loppukilpailuissa pärjänneet opiskelijat kutsutaan olympiavalmennukseen. Olympiavalmennuksessa menestyneillä on mahdollisuus tulla valituksi Suomen olympiajoukkueeseen. Joukkueet lähtevät edustamaan Suomea kansainvälisiin tiedeolympialaisiin.

2022 OLYMPIALAISET
IMO 2022, 63. matematiikkaolympialaiset, 6.7.-16.7.2022, Norja
IChO 2022, 54. kemiaolympialaiset, 10.7-20.7.2022, Kiina
IOI 2022, 34. tietotekniikkaolympialaiset, 7.-14.8.2022, Indonesia
IPhO 2022, 52. fysiikkaolympialaiset, Valko-Venäjä

Matematiikkaolympialaisten IMO viralliset sivut
Tietotekniikan olympialaisten IOI viralliset sivut
Fysiikan olympialaisten IPhO epäviralliset sivut
Kemian olympialaisten IChO viralliset sivut

Olympiavalmennukseen ollaan panostettu, ja se myös näkyy tuloksissa: suomalaiset ovat pärjänneet hyvin kansainvälisissä kilpailuissa. Vuonna 2021 Suomen joukkue sai IMO:sta yhden pronssimitalin ja kolme kunniamainintaa, IPhO:sta ja IChO:sta kolme kunniamainintaa kummastakin ja IOI:sta kaksi hopeamitalia. Valmennustoimintaan kuului muun muassa itsenäistä harjoitustehtävien ratkaisemista, valmennusleirejä sekä osallistumista muihin tiedekilpailuihin. Korona-aikana niin kilpailut kuin valmennuskin on toteutettu pääasiassa etänä.

Lisätietoja valmennustoiminnasta:
fysiikka
kemia
matematiikka
tietotekniikka