Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi
Etusivu / Kilpailutoiminta / Kansainväliset tiedeolympialaiset

Kansainväliset tiedeolympialaiset ovat laajalti tunnettu nuorten tiedekilpailu. Ne keräävät tuhansia nuoria kilpailemaan ympäri maailmaa. Ensimmäiset kansainväliset matematiikkaolympialaiset järjestettiin 1959: International Mathematical Olympiad (IMO).  Myöhemmin IMO:n rinnalle ovat nousseet fysiikan (IPhO), kemian (IChO) ja tietotekniikan olympialaiset (IOI). Jokainen kilpailu järjestetään eri maassa ja järjestäjävaltio vaihtuu vuosittain.

Kansallisissa Neljän tieteen kisoissa parhaiten loppukilpailuissa pärjänneet opiskelijat kutsutaan olympiavalmennukseen. Olympiavalmennuksessa menestyneillä on mahdollisuus tulla valituksi Suomen olympiajoukkueeseen. Joukkueet lähtevät edustamaan Suomea kansainvälisiin tiedeolympialaisiin.

2022 OLYMPIALAISET
IMO 2022, 63. matematiikkaolympialaiset, 6.7.-16.7.2022, Norja
IChO 2022, 54. kemiaolympialaiset, 10.7-20.7.2022, Kiina
IOI 2022, 34. tietotekniikkaolympialaiset, 7.-14.8.2022, Indonesia
IPhO 2022, 52. fysiikkaolympialaiset, Valko-Venäjä. Suomi ei osallistu Valko-Venäjän olympialaisiin. Suomen joukkue osallistuu Euroopan fysiikkaolympialaisiin 20.-24. 5. 2022 Sloveniassa.

Matematiikkaolympialaisten IMO viralliset sivut
Tietotekniikan olympialaisten IOI viralliset sivut
Fysiikan olympialaisten IPhO epäviralliset sivut
Kemian olympialaisten IChO viralliset sivut

Lisätietoja valmennustoiminnasta:
fysiikka
kemia
matematiikka
tietotekniikka

Olympiavalmennukseen ollaan panostettu, ja se myös näkyy tuloksissa: suomalaiset ovat pärjänneet hyvin kansainvälisissä kilpailuissa. Valmennustoimintaan kuului muun muassa itsenäistä harjoitustehtävien ratkaisemista, valmennusleirejä sekä osallistumista muihin tiedekilpailuihin. Korona-aikana niin kilpailut kuin valmennuskin on toteutettu pääasiassa etänä.

Vuoden 2021 tiedeolympialaisissa suomalaisista menestyivät:

IMO 2021, 62. matematiikkaolympialaiset, valvotusti etänä. Ville Uotila sai pronssimitalin, ja Daniel Arone, Juho Arala ja Sampo Siitonen kunniamaininnat.

IPhO 2021, 51. fysiikkaolympialaiset, Suomen joukkue etänä. Kolme kunniamainintaa: Henri Kärpijoki Turun Suomalaisen yhteiskoulun lukiosta, Niklas Keckman Porin Suomalaisen yhteislyseon lukiosta ja Eppu Leinonen Munkkiniemen yhteiskoulusta.

IChO 2021, 53. kemiaolympialaiset, valvotusti etänä. Kolme kunniamainintaa: Aku Hertell ja Samuel Klaver Ressun lukiosta ja Henri Kärpijoki, TSYK.

IOI 2021, 33. tietotekniikkaolympialaiset, valvotusti etänä. Kaksi hopeaa: Henrik Aalto ja Juho Röyskö.