Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi
Etusivu / Ajankohtaista / MAOL ry:n ajatuksia tulevalle hallituskaudelle

MAOL ry:n ajatuksia tulevalle hallituskaudelle

MAOL ry:n hallitus on koonnut liiton viestin seuraavan hallituskauden päättäjille:

Yhteiskunnan tarvitsema matemaattis‒luonnontieteellinen osaaminen saavutetaan ammattitaitoisten opettajien avulla, ei vippaskonstein, hankkein tai kolmannen sektorin puuhakkuudella. Matemaattisten aineiden merkitys yhteiskunnassa, poliittisessa päätöksenteossa ja yleissivistyksessä on merkittävä. Matemaattisten aineiden opiskeluun liittyvän keskustelun sävy on muutettava positiiviseksi ja sen houkuttelevuutta on lisättävä. Näin saamme osaajia myös tulevaisuudessa.

Suomessa opettajat ovat korkeasti koulutettuja ja aineenopettajat oman oppiaineensa asiantuntijoita. Tästä on pidettävä kiinni kehittämällä opettajankoulutusta ja turvaamalla opettajille oikeus laadukkaaseen ja omaa ammattitaitoa kehittävään täydennyskoulutukseen.

Päätöksenteon vaikutukset näkyvät lapsissa ja nuorissa
Koulutuspoliittiset päätökset tulee aina tehdä harkiten ja pohjata tutkittuun tietoon. Koulun arkea ei saa muutella jatkuvasti populistisilla linjauksilla; myös lapset ja nuoret tarvitsevat työrauhaa. Erityisesti perusasteen koulutuksen resurssointi on korjattava, jotta jokaisen lapsen ja nuoren on mahdollista saavuttaa hyvä luku- ja laskutaito. Oppijoille on taattava alueellinen yhdenvertaisuus. Myös lahjakkaat tulee huomioida jo perusasteella, sillä Suomi tarvitsee myös huippuosaajia. 

Perusopetuksen tuntijakoon lisättävä tietotekniikka oppiaineeksi

Tietotekninen osaaminen pitää sisällään perinteisen tietotekniikan, digitaalisen lukutaidon, tietoturvan ja ohjelmoinnillisen ajattelun. Koska tietotekniikalla ei ole opetussuunnitelmassa oppiaineen statusta, näiden kansalaistaitojen opetus ei ole valtakunnallisesti yhdenvertaista. MAOLin tavoite on lisätä tietotekniikka perusopetuksen 7. vuosiluokalle. Tällöin oppilasta opettaa pätevä opettaja opetussuunnitelman tavoitteiden ja sisältöjen mukaisesti asianmukaisilla laitteilla.

Linjaukset pdf-tiedostona

Tutustu kaikkiin MAOLin lausuntoihin ja kannanottoihin

Kommentit ja kysymykset voi lähettää puheenjohtaja Tarja Ylivuorelle, tarja.ylivuori@maol.fi