Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi
Etusivu / Ajankohtaista / Karvin raportti matematiikan oppimistuloksista ja heikoimpien tuki

Karvin raportti matematiikan oppimistuloksista ja heikoimpien tuki

Karvin (Kansallinen koulutuksen arviointikeskus) viimeisimmässä raportissa matematiikan oppimistuloksista esitetään useita opettajille kovin tuttuja matematiikan oppimisen haasteita, kuten matemaattisen sanaston puutteet, oppimisen hajautuminen (erittäin heikkoihin, erittäin taitaviin ja keskitason osaajiin) ja resurssien puutteesta johtuva heikkojen oppilaiden saaman tuen vähyys.

Karvin mukaan olisi tärkeää panostaa nimenomaan heikoimpien oppilaiden taitojen vahvistamiseen ja Karvi korostaakin, että opettajien tulisi saada nykyistä enemmän resursseja ja välineitä heikosti osaavien oppilaiden tukemiseksi. Yksi tällainen helppokäyttöinen apuväline on MAOLin tuleva tukiopetusmateriaali, joka valmistuu viimeistään lukuvuodeksi 2025–2026.

TOMA*-hankkeessa tuotettava MAOLin tukiopetusmateriaali on helppo ja monipuolinen tuen väline opettajalle tai erityisopettajalle, sillä se sisältää koko peruskoulumatematiikan ydinsisällöt selkeinä oppimispolkuina. Asiat opetetaan oppilaan ymmärrystä vahvistaen, ja samalla harjoitetaan oppilaan matemaattisten käsitteiden sanavarastoa, sekä sanallistetaan matematiikkaa sekä harjoitustehtävissä, että opettajalle suunnatuissa tukiopetuksen vinkkiohjeissa.

MAOL:n tukiopetusmateriaalia odotellessa kannattaa tutustua Karvin tutkimukseen, sillä sen liitteissä ovat Karvin käyttämät testitehtävät suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi – opettaja voikin teettää testin halutessaan omille oppilailleen ja katsoa, kuinka oma luokka olisi pärjännyt Karvin testissä!

https://karvi.fi/2023/03/16/heikentyneiden-matematiikan-tulosten-taustalla-monia-tekijoita/

*TOMA – Toinen mahdollisuus numerotaitoisuuden oppimiseen on MAOL:n ja Turun yliopiston yhteinen hanke, jota Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö rahoittaa. Hankkeessa Turun yliopisto ja MAOL tuottavat erilaisia tuen materiaaleja yläkoulun ja nuorten aikuisten matematiikan oppimisen tukemiseen.

Lue lisää TOMA-hankkeesta