Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi

Simulaatiotehtäviä

Esimerkki Abitti-kokeen sisältämästä simulaatiotehtävästä

Avaa simulaatio Tasapainottaminen (löytyy netistä osoitteesta https://phet.colorado.edu/fi/simulation/balancing-act ) ja valitse kohta Tasapainolaboratorio. Valitse oikean reunan Paikka-valikosta kohta Viivaimet.

Simulaation oikeasta alanurkasta löydät erilaisia esineitä, joita voi lisätä tasapainolaudalle. Suurin osa esineistä on sellaisia, joiden massa tunnetaan. Joukossa on myös arvoituskappaleita, joiden massat ovat tuntemattomia. Määritä simulaation avulla ja fysikaalisesti perustellen arvoituskappaleiden A ja D massat. (10 p.)

Voit tarvittaessa kysyä opettajalta apua simulaation käytössä.

Lähde:
PhET Interactive Simulations
University of Colorado Boulder
https://phet.colorado.edu

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Tarkastele lisenssiä osoitteessa http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ tai lähetä kirje osoitteeseen Creative Commons, PO Box 1866, Mountain View, CA 94042, USA.

Esimerkki tunnilla tehtävästä simulaatiotehtävästä

Opiskelijatyö: Valon taittuminen

  1. Mene osoitteeseen https://phet.colorado.edu/fi/simulation/bending-light ja avaa simulaatio Taittuva valo.
  2. Valitse kohta Johdanto.
  3. Tutki valon käyttäytymistä ilman, veden ja lasin rajapinnoissa muuttamalla kulmaa, jossa valo tulee rajapintaan. Tutki tilannetta molemmissa suunnissa, eli esimerkiksi valon tullessa ilmasta veteen ja vedestä ilmaan.
  4. Valon taittuminen rajapinnassa riippuu suureesta nimeltä taitekerroin. Molempien aineiden taitekertoimien arvot näkyvät simulaation oikeassa reunassa. Miten valo käyttäytyy, kun se tulee pienemmän taitekertoimen omaavasta aineesta suuremman taitekertoimen omaavaan?
  5. Mitä valo käyttäytyy, kun se tulee suuremman taitekertoimen omaavasta aineesta pienemmän taitekertoimen omaavaan aineeseen?
  6. Selvitä oppikirjasta tai taulukkokirjasta valon nopeus ilmassa, lasissa ja vedessä. Miten valon käyttäytyminen kahden aineen rajapinnassa riippuu valon nopeudesta eri aineissa?