Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi

Kuvaajien tutkiminen

Piirretään funktioiden kuvaajia ja tutkitaan niiden ominaisuuksia. Kuten yleensä myös GeoGebrassa potenssi merkitään merkillä ^ ja jakolasku /. Kertomerkkinä voi käyttää merkkiä *, mutta sen voi useimmiten jättää merkitsemättä tai sen sijasta voi käyttää välilyöntiä.

1) Ota käyttöön näkymä Kuvaajan piirtäminen.
1) Syötä funktio syöttökenttään esimerkiksi muodossa y = x^2 – 2. Yksinumeroisia eksponentteja voi syöttää myös näppäinyhdistelmällä, esimerkiksi toinen potenssi syötetään yhdistelmällä Alt + 2.
2) Muuta funktion asetuksista sen perusominaisuuksia siten, että funktion nimenä näkyy sen arvo.
3) Lisää funktion kuvaajalle pistetyövälineellä uusi piste ja piilota sen nimi.
4) Piirrä sellaiset x– ja y-akselien normaalit, jotka kulkevat kuvaajalle lisätyn pisteen kautta.
5) Lisää normaalien ja akselien leikkauskohtiin pisteet. Piilota alkuperäiset normaalit ja korvaa ne pysty- ja vaakasuoralla janalla.
6) Muotoile janat ja muut objektit haluamallasi tavalla sellaisiksi, että kuvaajan avulla voidaan harjoitella funktion arvon ja muuttujan välistä yhteyttä.
kuvaaja1.png
7) Näytä Taulukkolaskenta. Lisää taulukon A- ja B-sarakkeisiin otsikot Muuttujan arvo ja Funktion arvo. Syötä niiden alle oppilaiden antamia pistepareja.
8) Valitse koordinaatit sisältävät solut ja luo pistelista. Osuivatko pisteet kuvaajalle?
9) Voit muuttaa yhtälöä algebraikkunassa. Kuvaajan piirtämisen ideaa voi lähestyä myös piilottamalla funktion kuvaajan ja piirtämällä sen kuvaajalle lisätyn pisteen jälkenä.

Myös pisteet, joiden kautta liikutettu piste kulkee, voidaan lukea taulukkoon. Toiminto saadaan käyttöön, kun valitaan piste painamalla hiiren oikeaa painiketta ja valitaan Tallenna taulukkoon.
kuvaaja1.png