Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi

Opettajalle

Racket-ohjelmointia 7. luokalla
Racket-materiaali on laadittu matematiikan opetuksen sisältöjä ajatellen. Tarkoituksena on tutustuttaa oppilaat ohjelmointikielen käyttämiseen pienin askelin. Kirjoitettavat toiminnot koostuvat joko yksittäisestä komennosta tai lyhyestä ohjelmakoodista. Näin ohjelmointitehtävät voivat olla myös pieni osa oppituntia. Sen lisäksi, että oppilaat itse laskevat tehtäviä, on mahdollista tutustua matematiikan tunnin aihepiiriin ohjelmoinnin kautta.

7. luokan materiaalista opettaja voi valita omalle oppilasryhmälleen soveltuvaa materiaalia tai oppilas voi edetä Racket-opinnoissa omatoimisesti. Luvussa 1 on runsaasti tehtäviä peruslaskutoimitusten ja lausekkeiden rakenteiden harjoitteluun, jotta materiaalin käyttö voidaan aloittaa eri kohdista matematiikan opintoja. Materiaalin valmistuttua opettaja voi helpommin itse päättää, mitä materiaaleista käytetään tietyllä vuosiluokalla ja mitkä osuudet opettaja jättää käsittelemättä oppitunneillaan.

Katso, mitä hyviä ohjelmointikäytänteitä voit korostaa 7. luokan Racket-opinnoissa>>

Materiaalissa olevat diat sekä esimerkkien kuvat saa suurennettua klikkaamalla kuvaa. Esimerkiksi teoria- ja tehtävädiat voi näyttää näin helposti koko luokalle. Tekstit ja suurennetut kuvat ovat katsottavissa myös mobiililaitteilla.

7. luokan materiaalissa on viittauksia vuosiluokkien 5.-6. materiaaliin sekä Koodausta kouluun Racket-materiaaliin. Esimerkiksi kuvioiden piirtämisen ja konnagrafiikan alkeet ovat vuosiluokkien 5.-6. sisällöissä.

Materiaalissa käytetään Racket-kielen BSL-tasoa (Beginning Student Language).

Suositeltavat ohjelmointiympäristöt ovat DrRacket ja WeScheme. Lue lisää ohjelmointiympäristöistä>>
Kappaleen 5 Turtle-grafiikkaa varten täytyy asentaa Teachpacks-lisäkirjasto. Lue lisää lisäkirjastoista>>

Koodausta kouluun -sivuston Racket-käsikirjasta oppilas voi etsiä lisätietoa Racket-ohjelmoinnista ja syventää ohjelmointitaitojaan. Koodausta kouluun Racket-materiaalissa on myös oppilaan tehtäväosio sekä opettajan materiaalia Eliademy-kurssijärjestelmän kautta.

Koodiaapisen MOOC-koulutuskäyttöön suunniteltu Racket-videomateriaali soveltuu myös hyvin opettajan omatoimiseen kouluttautumiseen.

Opettajan materiaalia>>
Racket, 7. luokan materiaali>>