Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi

3. Merkkijono

Merkkijono on tekstiä, joka koostuu teksti-, numero- ja erikoismerkeistä sekä välilyönneistä. Kirjaimista muodostetaan sanoja ja numeroista lukuja. Erikoismerkkejä ovat esimerkiksi pilkku, piste, tavuviiva, kauttaviiva, kysymys- ja huutomerkki.

: # % & / ; + – ! ? _ – *

Racket-kielen merkkijonossa ei saa käyttää heittomerkkiä ”, sillä heittomerkkien avulla merkitään merkkijonon alkaminen ja loppuminen. Myöskään sulkumerkit eivät kelpaa osaksi merkkijonoa. Racket-kielen text-komento muuntaa merkkijonon kuvaksi. Jotta text-komento toimii, ohjelman alkuun kirjoitetaan 2hdp/image -kirjastokomento.

(require 2htdp/image)

Text-komennossa ensimmäisenä sulun jälkeen kirjoitetaan haluttu teksti (merkkijono) lainausmerkkien ” ” sisään. Tämän jälkeen kerrotaan fontin koko lukuna sekä väri tekstinä heittomerkkien sisällä. Viimeisenä komennossa on sulkumerkki. Racket-kielessä on käytössä olevat värit löytyvät värilistasta, jossa on valmiina värien nimet heittomerkkien sisällä.
Racket-MAOL-dia6.png
Tehtävä 1 Kopioi alla olevat kolme komentoa Dr-Racket – ohjelmaan. Poista viivat ja kirjoita niiden tilalle omat tietosi. Vaihda tekstin värejä. Tutki värilistan värejä. Jätä WeScheme-ohjelmassa ensimmäinen rivi pois.

(require 2htdp/image)
(text ”Hei! Minun nimeni on ______ .” 20 ”violet”)
(text ”Olen ___-luokalla.” 20 ”royalblue”)

Esimerkki 1 Puolipisteellä alkavat kommenttirivit eivät tulostu näkyviin.
Merkkijono-esim2.png

; kuvakirjasto
(require 2htdp/image)
; merkkijonon kirjoittaminen
(text ”Tämä on 3. luku merkkijonoista.” 20 ”darkblue”)

Siirry seuraavaan teoriakohtaan:
3.1 Tekstin koostaminen osista