Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi

2.2 Loogisia väitteitä

Boolen operaattorit

Suurin osa verkkosivustojen hakukoneista perustuu Boolen logiikan hyödyntämiseen. Kolme Boolen perusoperaattoria ovat AND, OR ja NOT. Näitä loogisia operaattoreita voi käyttää myös hakukoneiden ehdoissa. Hakutulosten määrää pystyy rajaamaan AND-operaattorilla. Googlen hakukoneessa yksittäisten sanojen haussa hakuehtojen välissä on automaattisesti AND-operaattori.

looginen hakuehto hakutulosten lukumäärä
kissa noin 13 400 000
koira noin 8 700 000
kissa AND koira noin 500 000
kissa AND koira AND lelu noin 300 000
kissa AND koira AND lelu AND pehmo noin 70 000

Boolen operaattoreita käytetään loogisten ehtojen yhdistämisessä. AND-operaattorilla vain tosien väitteiden yhdistämisestä saadaan totuusarvoksi tosi. OR-operaattorilla yhdistettyjen ehtojen joukosta täytyy löytyä ainakin yksi tosi väite, jotta totuusarvo on tosi. NOT-operaattori vaihtaa väitteen totuusarvon. Alla olevissa AND- ja OR-operaattoreiden totuusarvotaulukoissa tutkittavia väitteitä on merkitty kirjaimilla p ja q.
Racket-MAOL-dia15.png
AND- ja OR-operaattoreilla voidaan muodostaa lukuvälejä, joissa loogisella ehdolla yhdistetään kaksi vertailua. Lukuvälejä on käytössä esimerkiksi pituuden mukaan määräytyvissä huvipuistolaitteiden turvarajoissa ja yritysten bonuspistejärjestelmissä.
lukuväli1.png

lukuväli looginen väite
[[$ x>-5 $]]​ ja [[$ x (and (> x -5) (

lukuväli2.png

lukuväli looginen väite
​[[$ x (or (= x 0))

Tietokoneohjelmissa tutkitaan usein ohjelman käyttäjältä saatuja tietoja. Jos sähköiseen lomakkeeseen on varattu paikka postinumerolle, siihen ei voi kirjoittaa paikannimeä. Jos ohjelma pyytää kirjoittamaan kokonaisluvun, niin desimaaliluku ei kelpaa. Myös matemaattisiin laskutoimituksiin liittyviä ehtoja voidaan tutkia loogisten väitteiden avulla. Esimerkiksi jakolaskussa jakaja ei saa olla 0.
Racket-MAOL-dia16.png
Kohdan 2.2 harjoitustehtävät löytyvät tehtäväsarjoista 1-2. Valitse tehtäväsarja alla olevasta listasta tai ylhäältä vasemman reunan valikosta.

Siirry seuraavaan teoriakohtaan:
3. Ehtorakenne

Tehtäviä loogista väitteistä

Siirry tekemään tehtäviä loogisista väitteistä.

Tehtävät 16-21 on jaettu kahteen tehtäväsarjaan.

Tehtäväsarja 1 Loogisia väitteitä
Tehtäväsarja 2 Soveltavia tehtäviä