Close menu
Close menu

Tunnistaudu

Kirjaudu

Etkö ole vielä jäsen?

Liity jäseneksi

1.3 Ympäristön asentaminen

1.3 Ohjelmointiympäristön asentaminen

Tietokoneelle asennettavissa ohjelmissa tulee usein valita ensin joko 32- tai 64-bittinen ohjelmaversio, valinta riippuu Windows-käyttöjärjestelmästä. Sen voit selvittää seuraavan ohjeen mukaisesti: https://support.microsoft.com/fi-fi/help/827218/how-to-determine-whether-a-computer-is-running-a-32-bit-version-or-64. Mikäli tietokoneessa on vähintään 4 Gt RAM-muistia ja oheislaitteet sisältävät 64-bittisiä ajureita, on 64-bittinen versio parempi valinta.

Spyderin lataaminen

Anacondan Spyder-ohjelmointiympäristön saat ladattua koneellesi osoitteesta: https://www.anaconda.com/download/. Linkin kautta löydät Pythonin vanhemman version 2.7 sekä uudemman version 3.6. Python 3.6 ei kuitenkaan toimi Windows-ympäristössä Windows 10:ä vanhemmilla käyttöjärjestelmillä. Alla on kuitenkin ohje, kuinka asennuksen jälkeinen ohjelman käynnistysongelma saadaan korjattua. Windows 10:ssä Python 3.6:n asennuksen on todettu (16.12.2017) onnistuvan ongelmitta.

Tallenna Anaconda-ohjelma tietokoneellesi yllä olevan linkin kautta klikkaamalla Download. Tallennusvaiheessa ohjelma kysyy ensiksi, haluatko asentaa Anaconda Cheat Sheetin koneellesi. Tämä (ohjelman toiminnan kannalta tarpeeton) pdf-tiedosto pitää sisällään komentokehotteeseen kirjoitettavia komentoja parametreineen.

Käynnistä tietokoneelle tallennettu asennustiedosto ja valitse käyttöehtojen hyväksymisen jälkeen käyttäjäksi ”All Users”, mikäli ohjelma asennetaan esimerkiksi tietokoneluokkaan, jossa ohjelmaa käyttää useampi henkilö. Valitse seuraavassa vaiheessa valikosta ”Advanced Installation Options” alempi optio ”Register Anaconda as the system Python 3.6”.

Ohjelman asentamisen jälkeen Anaconda3 Spyder-ohjelma ei vaadi alkuvalmisteluja, vaan koodaamaan pääset saman tien. Spyderin valikko on looginen ja alkuun pääsee melko nopeasti. Luvussa 1.4 on lisää uuden tiedoston luomisesta ja ohjelmakoodin tallentamisesta.

Spyderin käyttöönotto Windows 7- ja Windows 8-käyttöjärjestelmissä

Anaconda3 Spyder toimii ongelmitta käyttöjärjestelmissä Windows 7 ja Windows 8 ongelmitta, kunhan ensin tekee seuraavat toimenpiteet.

Avaa Resurssienhallinta ja mene C-aseman juureen (mikäli Anaconda asennettiin C-asemalle). Kirjoita ikkunan oikeaan yläkulmaan hakukenttään ”Anaconda” ja paina Enter ↵. Etsi listalta kansio Anaconda3 ja klikkaa siitä. Mene kansioon Library – plugins. Kopioi plugins-kansiosta kansio platforms leikepöydälle. Palaa takaisin kansioon Anaconda3 ja liitä platforms-kansio siihen. Anaconda3 kansiossa tulisi olla nyt 17 kansion sijaan 18 kansiota. Käynnistä Spyder.

Eclipsen ja PyDevin lataaminen

Eclipse-ohjelmointiympäristö on alun perin suunniteltu Java-kielen koodaamiseen, mutta se soveltuu lisäosan asennuksen jälkeen hyvin myös Python-kielelle. Lataa Eclipsestä uusin versio (Oxygen 4.7 tai Neon 4.6) sivulta http://www.Eclipse.org/downloads/Eclipse-packages/. Pythonin koodaamiseen soveltuu hyvin Eclipse Oxygen:in versio Eclipse IDE for Eclipse Committers.

Asennusohje (toimivuus tarkistettu 8.12.2017) Mene sivulle http://www.Eclipse.org/downloads/Eclipse-packages/. Valitse oma käyttöjärjestelmäsi ja sen versio. Klikkaa download, ja avautuvasta valikosta suorita. Valitse versio Eclipse IDE for Eclipse Committers ja klikkaa INSTALL. Asennuksen lopuksi klikkaa LAUNCH. Seuraavaksi avautuu tiedostojen tallennuskansio. Voit muuttaa sitä halutessasi (tänne tallentuvat tekemäsi ohjelmat; jos

et aina käytä samaa konetta, kannattaa valita verkkokansio/pilvi). Klikkaa uudestaan Launch, jonka jälkeen ohjelman pitäisi avautua. Mikäli koneesi tietoturvaohjelmisto kysyy, sallitaanko Eclipselle yhteys internettiin, vastaa salli, jotta Eclipseen voidaan asentaa PyDev-lisäosa.

Ensimmäisellä kerralla aukeaa alkuvalikko, pääset eteenpäin klikkaamalla oikealla ylhäällä olevaa Workbench-kuvaketta.

Eclipsen asentamisen jälkeen Eclipseen on asennettava PyDev-lisäosa:

Avaa help ja sieltä avaa Eclipse Marketplace. Kirjoita hakukenttään PyDev, ja lisäosan löydyttyä klikkaa Install – Confirm – I accept… – Finish – Restart Now.

Ohjelman avauduttua uudelleen (Workbench) asetetaan oletuskieleksi Python: klikkaa Window – Show View – Console. Jos näkymän alaosassa ei aiemmin ollut toimintaikkunaa, se pitäisi nyt näkyä. Toimintoikkunan oikeassa yläreunassa on valikko 1.3.1 Eclipsen toimintaikkunan valikko.png , klikkaa sitä ja valitse PyDev Console.